Tierp

Demensboende läggs ner

I går kväll beslutade kommunfullmäktige i Tierp att lägga ner demensboendet Forshem och flytta de dementa till Wesslandia i Karlsholmsbruk.

Under fullmäktige fick kommunstyrelsen i uppdrag att utreda vad lokalerna kan användas till i framtiden.

I dagsläget bor det 20 personer med någon form av demenssjukdom på Forshem. Men nu ska de flyttas till Wesslandia i Karlsholmsbruk som blir ett nytt demenscenter med plats för 45 personer.

En av anledningarna till flytten är att antalet platser på Forshem inte räcker till, enligt kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S).

– Vi behöver minst dubbelt så många platser. Det är inte särskilt bra att beblanda gravt dementa med andra på ett traditionellt äldreboende. Vi vill koncentrera verksamheten och stärka kompetensen, samla den personal vi har med specialistkompetens till ett ställe för att utveckla vården, säger Bengt-Olov Eriksson efter kommunfullmäktiges möte.

Är det verkligen bra för de dementa som bor där just nu att flyttas?

– Självklart kan det vara en jobbig process, å andra sidan stärker vi hela ramverket runt de här personerna, i slutändan är det ändå till fördel.

Frågan om Forshem diskuterades länge i kommunfullmäktige och slutade i en votering med 32 mot 14 röster.

Kommunen har hyreskontrakt på Forshem fram till år 2022. Kommunstyrelsen fick i uppdrag att utreda och presentera ett förslag vad lokalerna ska användas till. Ett förslag ska ligga klart senast i juni.

Vad kan du tänka dig för verksamhet där?

– Det kan bli alla möjliga typer av verksamhet, olika typer av omsorgsverksamhet, men det är en väldigt öppen fråga än så länge.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista