Norrskedika

Polis söker rånare än

Polisen söker fortfarande efter de två män som i natt tog sig in hos ett äldre par i Norrskedika utanför Östhammar och rånade och bakband dem.

(uppdaterat 16.30)

Rånarna tros ha varit beväpnade med elpistol och polisen tror också att rånarna haft kunskap om just den drabbade familjen.

- Vi har kunnat få fram att kvinnan gick ut på gården för att låsa garaget kl 23.30. När hon kommer in är det två maskerade rånare inne i huset. Paret blir bakbundna med buntband, fösta runt i huset och hamnar så småningom inne på toaletten. Rånarna har också uttalat hotelser mot paret, delar av huset skulle slås sönder om paret inte samarbetade och tog fram en nyckel till ett kassaskåp, berättar Christer Nordström, polisens presstalesman.

Rånarna tog med sig kassaskåpet och polisen tror att det är bortfraktat i det äldre parets VW Caddy som är försvunnen.

Det var en kort bit in på en avfartsväg i Norrskedika som rånet skedde. Där ligger några hus samlade utmed vägen och det hus där händelserna utspelade sig, är avspärrat. Parets 50-årige son, som bor på samma gård, vill inte ställa upp på en bandad intervju men berättar att han kom hem från en körning han gjort i yrket och såg tecken på att något inte stod rätt till. Han gick då in till sina föräldrar oc hittade dem bundna.

Tvärs över vägen, bara kanske 30 meter bort, har Hans Landberg sitt kontor i en liten stuga.

- Jag tycker det är tråkigt när man går på gamla människor så här, människor som slitit hela sitt liv. Det låter närmast desperat när man går till äldre på det här sättet, säger Hans Landberg.

Gabriella Holgersson bor också i Norrskedika.

- Jag tycker det är så fegt när man ger sig på äldre. Här vill man ha det lugnt och fridfullt, det är kanske därför man bor där man bor. Att man vill ha det lite lugnare och känna sig tryggare, men det har vi märkt att så är inte fallet längre, säger Gabriella Holgersson.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se