Vd dömd för aktiefiffel

En Uppländsk vd i ett aktiebolag har dömts i hovrätten för otillbörlig marknadspåverkan efter att ha handlat med bolagets aktier på ett olagligt sätt.

Under rättegångsförhandlingarna i både tingsrätten och hovrätten har vd:n och åklagaren varit överens om vad vd:n har gjort, men inte om det är brottsligt eller inte.

Det han gjort är att han i mycket stor utsträckning köpt och sålt aktier i det börsnoterade bolaget under ett års tid. Under en dag köpte han och sålde med 47 sekunders mellanrum, för att en minut senare köpa aktier igen. Under en tvåmånadersperiod stod han själv för nära trettio procent av omsättningen av bolagets aktier.

Han har inte heller på den så kallade insiderlistan visat för andra investerare att det var han som handlade med aktierna.

Vd:n själv har hävdat att han gjort så här bara för att det skulle finnas aktier ute att köpa och sälja, och att det bolag som hade till uppgift att sköta den uppgiften inte gjort det bra.

Åklagaren har menat att vd:n begått brott eftersom den ökade omsättningen av aktien kunnat påverka andra investerares intresse för att köpa och sälja aktien, bland annat eftersom de inte kunnat se att det i stor utsträckning var vd:n själv som handlade med aktien.

Både tingsrätten och nu alltså även hovrätten har gått på åklagarens linje och fällt mannen för otillbörlig marknadspåverkan till villkorlig dom och dagsböter.


Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista