Egardt ny landshövding

Peter Egardt, vd vid Stockholms Handelskammare, utsågs vid dagens regerings-sammanträde till ny landshövding i Uppsala län. Han tillträder den 12:e april.

Peter Egardt är sedan 1995 vd vid Handelskammaren i Stockholm. Han är också vice ordförande i Europeiska handelskamrarna.

Han är född i Lund och var statssekreterare åt Carl Bildt under den borgerliga regeringen 1991-1994.

- Jag tycker det känns uppfordrande, stimulerande och hemskt spännande att få bli landshövding för ett av Sveriges mest framgångsrika och expansiva län, säger Peter Egardt.

När fick du frågan?

- Jag fick frågan för en dryg månad sedan, så det har blivit jobbigare och jobbigare att hålla det hemligt. Det är skönt nu att det är offentligt.

Hur gick det till?

- Jag fick en fråga av kommunminister Mats Odell (KD) om jag kunde lämna Handelskammaren. Det var inte ett lätt beslut att sluta efter femton år, men det här är någonting speciellt.

Redan har kommentarerna om utnämningen kommit. Gunnar Hedberg (M), kommunalråd i Uppsala:

- Det verkar som regeringen månar om Uppsala län när man tillsätter en person som har så många kompetenser, som hur statsapparaten fungerar och näringslivet. Jag blev positiv överraskad över valet, säger Gunnar Hedberg.

Hedberg berättar att han har förhoppningar att den nye landshövdingen använder alla sina kontakter för att utveckla näringsliv, infrastruktursatsningar och annat för Uppsala län.

Lena Hartwig (S) däremot, är besviken över valet.

– Tredje moderaten på raken, det är olyckligt. Han har mest jobbat med näringslivspolitik och länstyrelsens arbete är bredare. Sen tycker jag att vi skulle haft en kvinna. Vi har haft en kvinna på posten sedan 1600-talet. Det är inte precis vad jag hade önskat mig, en mer eller mindre okänd person, säger hon till Upplandsnytt.

Malin Dacke jobbar på Uppsala handelskammare. Hon har i flera år haft Peter Egardt som chef:

- Han är mycket positiv chef och otroligt påläst. Det kommer säkert gälla i hans nästa yrke. Han är väldigt glad person med glimten i ögat.

Blir han en landshövding som syns mycket och märks mycket, eller kommer han jobba i det tysta?

- Jag tror definitivt att Peter Egardt kommer synas, han är mån om att göra saker på rätt sätt. Påläst på frågor blir han inte om han inte syns och pratar med medarbetare. Hon kommer synas både medialt och bland medarbetare, säger Malin Dacke.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Christine Odén
christine.oden@sr.se

Erik Thyselius
erik.thyselius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista