Miljardbygge på Ultuna

Nu är det klart att det blir ett nytt veterinärs- och husdjurscentrum på Ultunaområdet i Uppsala. Den ungefärliga kostnaden för bygget är hisnande 1,2 miljarder kronor.

Dekan Arvid Uggla på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, är glad över att bygget nu blir av:

- Det betyder oerhört mycket eftersom de djurrelaterade frågorna är så viktiga för SLU. Det är oerhört viktigt att vi nu kan samla de här utbildningarna och forskningen i moderna lokaler.

Diskussionerna om bygget började på 1990-talet.

- Rent praktiskt har vi jobbat med projektet sedan 2004 och det nya huset ska stå klart 2014, så det är ganska lång tid.

Kan ni vara kvar i era nuvarande lokaler tills det nya huset är färdigt?

- Det är det som är fördelen. Huset byggs på ett nytt ställe på Ultuna, och därför kan verksamheten fortsätta i dagens lokaler fram tills huset är färdigt. Alla flyttar in mer eller mindre samtidigt.

I dag finns verksamheten på minst fem ställen. En av byggnaderna har det varit mycket problem med.

- Klinikcentrum är inte mer än 35 år gammalt, men där har vi länge haft problem med vattenskador och mögel som gjort att personalen inte mått bra. Jag vet inte, men det kanske kan bli aktuellt att riva huset. Det är inte ett friskt hus, säger Arvid Uggla, dekan på SLU.

Enligt SLU kommer byggprojektet vara ett av de största i Mellansverige. Bygget startar till hösten och ska vara klart för inflyttning 2014.

Erik Thyselius
erik.thyselius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista