Underskott för skolan

Produktionsnämnden för vård och bildning i Uppsala fastställde på torsdagskvällen budgeten för 2010. Nämnden räknar totalt med ett litet överskott på 300 000 kronor, men samtidigt går skolverksamheten 18 miljoner back.

– Överskottet som vi tror på under nästa år är vård och omsorg, och kultur och fritid. De är de områden som går med vinst. På utbildning och arbete är det däremot lite tuffare, och det är då framförallt grund- och gymnasieskolan som vi inte är färdiga med anpassningarna med. I den budget som vi har tagit på mötet här i dag så räknar vi med ett underskott på 18 miljoner på det området, säger Fredrik Sjöberg (FP) ordförande i produktionsnämnden för vård och bildning.

Nämnden räknar med att vård och omsorg kommer att gå 10 miljoner plus, och kultur och fritid 1,3 miljoner plus. 7 miljoner sätts av som buffert. Anledningen till det stora underskottet inom skolan är att det där finns för många lokaler, men för få elever. Enligt Fredrik Sjöberg så har kommunen varit för långsam med att anpassa lokalbehovet efter antalet elever.

– Det som är det grundläggande problemet är att antalet elever i grundskolan har minskat successivt under de senaste åren, och det är likadant i hela Sverige. Av olika skäl har vi inte varit tillräckligt snabba med att anpassa lokalerna efter det. Antalet elever har ibland minskat med uppåt 1 000 elever per år. Det är två till tre skolor per år som man hade behövt stänga eller lägga i malpåse, säger Fredrik Sjöberg.

Nu ska kommunen ta ett krafttag för att ordna finanserna. Att hitta nya användningsområden för skollokalerna ser Fredrik Sjöberg som en metod.

– Vi tittar till exempel i många fall på om vi kan ha förskoleverksamhet i en del av vissa skollokaler. Som det är i Uppsala i dag så har vi för många grundskolelokaler och för få förskolelokaler. Det vore det bästa sättet, att använda lokalerna mer effektivt. Men min bedömning är att vi måste stänga några skolor, säger han.

Kommer underskottet att få någon effekt på undervisningen?

– – Nej, det kommer det inte att få. Självklart kommer antalet lärare att minska, men det är för att det finns färre elever att undervisa. Några lärare kommer att sluta för att vi får mindre antal elever, och möjligtvis kommer vi tappa några till friskolor. Men samtidigt har vi pensionsavgångar, så jag hoppas att vi kan anpassa verksamheten på ett bra och smidigt sätt. För det viktigaste är inte antalet lärare, utan det viktigaste är att vi har kvalificerade lärare som undervisar eleverna. Det är det som är det enskilt viktigaste för att eleverna ska kunna uppnå målen, säger Fredrik Sjöberg.

Philip Ramqvist
philip.ramqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista