"Bra för ambulansflyg"

Nu när överbefälhavaren Sverker Göranson beslutat att Försvaret blir kvar på Ärna, oavsett det blir civilflyg därifrån eller inte, innebär det att Akademiska sjukhusets flygande intensivvård med helikopter och jetplan, kommer att kunna vara kvar.

Något Arne Sandemo, moderat landstingsråd i Uppsala län, applåderar eftersom han menar att det bidrar till sjukhusets utveckling:
– Det betyder att vi kan fortsätta utveckla den luftburna intensivvården, som är en för Sverige unik vård- och transportenhet.

Finns det något konkret du kan säga om planer som kan bli verklighet i och med det här beskedet?
– Nej, jag kan bara säga att den här enheten är ganska ny i sin nuvarande form, med både jetplan och helikopter. Och den får en ökande betydelse eftersom vi dels tar fler långväga patienter till Akademiska, men också att vi får fler och fler uppdrag att transportera patienter mellan andra sjukhus. För det här är den enda i Sverige som har den utrustningen och bemanningen att man kan transportera svårt sjuka patienter.

Var det väntat att ÖB skulle svänga i den här frågan, tycker du?
– Ja. Ärna är ju den enda flygbasen på militärt område i hela Mälardalen och det är klart att luftskyddet för huvudstadsregionen, behovet av en bas för incidentberedskap är ganska uppenbar, så det var ett logiskt beslut.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista