Daniel Forsgren skottar taksnö Foto: Amanda Duregård

"Farligast då det töar"

Daniel Forsgren arbetar på en plåtslagarfirma och är en av de som utför arbetet med snöröjning från hustak. Vår reporter Amanda Duregård följde med honom upp i skyliften vid ett hus i Kvarngärdet i Uppsala.

De senaste dagarna har det fallit mycket snö över Uppland, och förutom alla halkolyckor som vi rapporterat om, utgör även de snötyngda hustaken en olycksrisk. Det är fastighetsägaren som har ansvar för att snö och is inte ska falla ned på gående.

Den här dagen är det runt minus tio grader kallt och lössnö uppe på taket.

Vad är det som är farligast?
– När det börjar töa, då lossnar det och blötsnön är mycket tyngre. Och så istappar, då det är varmt på dagen och kallt på natten blir det stora istappar.

Kollar du att ingen som går där nere får på sig?
– Det är de som vaktar där nere som får skrika till när det kommer någon, de skriker högt och då slutar jag skyffla.

Härifrån kan man se moskén och vackra vitklädda hustak. Njuter du av utsikten?
– Ofta tittar man sig inte omkring så mycket, utan är ganska fokuserad på det man jobbar med. Vi jobbar jämt på hustak, så man är rätt van att se hela staden.

Hoppas de är tacksamma i huset, att ni varit uppe och snöröjt åt dem.
– Jag tror faktiskt inte att den enskilde individen tänker så mycket på det, de blir nog mer arga om de får snö på huvudet.

Risken för olyckor är alltså som störst då det blir tö framöver.


Amanda Duregård
amanda.duregard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista