Länsrådet Leif Byman

Miljoner kronor för en landshövding

Uppsala läns landshövding kostar fyra miljoner kronor om året. Trots kristider hade förre landshövdingen Anders Björck fortfarande privilegier som boende på slottet, chaufför och husfru.

Den ekonomiska krisen tvingade inte landshövdingen att dra ner på varken resor eller representation. Det är skattebetalarna som står för räkningen, och på gågatan i Uppsala råder det delade meningar om landshövdingens betydelse.

Tycker du att det är viktigt att Uppsala län har en landshövding?

-Ja jag tycker faktiskt det. Det är en representant för vårt län, säger Eva Ström.

- Det spelar ingen roll för mig. Jag vet inte vad det är, säger Aroni Kampara och Nevina Singer håller med.

-Ja, Uppsala är en sådan stad som har en sådan identitet att det är bra med någon, företrädelseman som gärna har en bra mediaframtoning, säger Lennart Prage.

Landshövdingen i Uppsala län kostar flera miljoner kronor om året, och trots kristider hade förre landshövdingen Anders Björck fortfarande privilegier som boende på slottet och chaufför. Upplandsnytt har granskat kostnaderna för landshövdningens lön, utlandsresor, representationsmiddagar, residens och stab - allt det som skattebetalarna stått för.

Landshövdingens boende på slottet kostar omkring 1,4 miljoner kronor om året. Dessutom har landshövdingen såväl sekreterare som privat chaufför och egen husmor. De kostade drygt 1 miljon kronor år 2008. Samma år reste landshövingen utomlands till bland annat Ryssland och Kina för totalt 109 000 kronor. Men han hade även gäster som han bjöd in till representationsmiddagar för drygt 185 000 kronor.

Upplandsnytts granskning visar att landshövingen kostar drygt 4 miljoner kronor om året. Det är regeringen som bestämmer hur mycket landshövdingen får kosta och länsrådet Leif Byman är en av dem som lokalt tar beslut om kostnaderna. Han menar bland annat att det är regeringen som har bestämt att landshövdingen ska bo på slottet, och så här säger han om varför det är viktigt att landshövdingen har en chaufför:

– Om jag har bjudit in landshövdingen för att förrätta en invigning eller delta i något annat ceremoniellt sammanhang, så blir det ju naturligtvis en annan entré för en landshövding om han kommer i en limousine med chaufför, än om han kommer körande bakom ratten på sin egen privata Skoda eller vad det kan vara.

Hur kommer det sig att landshövdingen inte skar ned på något under kristider, utan fortsatte att representera på slottet och resa utomlands?

– Nästan all representation är händelsestyrd, det är mycket sällan som landshövdingen själv tar initiativet.

Astrid Iselidh
astrid.iselidh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista