Utredning tar tid

Ännu har polisen inte lyckats få fast gärningsmän och binda de till de många bilbränder som blossat upp i Uppsala under senare tid trots att man lägger ned ett omfattnad arbete som tar mycket tid.

 - Det gör det därför att bränderna sker över ett så stort område och trots att vi lägger ner ett omfattande utredningsarbete så har vi ännu inte lyckats få fast gärningsmännen och binda dem vid bränderna, berättar Uppsala-polisens presstalesman Christer Nordström.

I nuläget jobbar två poliser heltid med att utreda totalt ett 40-tal fall där en eller flera bilar har satts i brand. Vittnen hörs, personer kontrolleras, och prover från polisens tekniska undersökningar har skickats iväg för analys. Men mer än så vill Christer Nordström inte säga med hänvisning till att det kan skada utredningen. Likadant heter det när det gäller hur många som tros ligga bakom bränderna och vilka motiv de kan ha.

-Det enda jag kan säga är att vår ambition är att vi en dag ska ha en gärningsman som vi kan binda till någon eller några av de bilbränder som har varit.

När kommer den dagen tror du?
- Ja, jag hade hoppats att det redan skulle vara avklarat, men jag vill inte spekulera i det, utan den här typen av utredningar är mycket svåra att hantera. Det handlar om att vi förhoppningsvis får tag på en gärningsman på bar gärning eller flyende fot eller en mycket bra teknisk stödbevisning.

Samband mellan olika bränder har upptäckts när det gäller till exempel tillvägagångssätt och polisen tittar också på eventuella samband till andra anlagda bränder på olika fastigheter som skedde tidigare i höst.

Två män, 21 och 20 år gamla, greps i förra helgen misstänkta för grov skadegörelse, i det här fallet bilbränder. Båda släpptes men 21-åringen är fortfarande misstänkt för två av bilbränderna. Utöver det har ytterligare tre unga män tagits in för förhör, misstänkta för förberedelser till grov skadegörelse men där lades ärendet ner på grund av brist på bevis.

Och det är knappast något som får de boende i Eriksberg och Ekeby som Upplandsnytt har talat med att sluta oroa sig.

-Det börjar bli obehagligt nära nu, säger Eva.

På en av de drabbade parkeringsplatserna i Ekeby har Robin Nordin ställt sin bil.

Hur vågar du parkera här?
-Ja, jag har ju varit i skolan här nu, jag parkerar ju inte här när det inte är något folk och så. Jag skulle ju inte våga ha bilen kvar här om jag var ensam på parkeringen.

Sarah Bruze
sarah.bruze@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista