Hovrätten fäller SLU

SLU har diskriminerat de 44 kvinnor som stämt Sveriges lantbruksuniversitet. Det har Svea Hovrätt i dag slagit fast, genom att göra samma bedömning som tingsrätten tidigare har gjort.
Vad tycker du om att SLU fälls? Skriv här nedan:

Domen, som därmed är fastställd, betyder att SLU har missgynnat kvinnorna på grund av deras kön, vid antagningen till veterinärutbildningen 2006 och 2007. Hovrätten går också på tingsrättens linje för skadeståndet, vilket betyder att SLU ska betala sammanlagt drygt 1,5 miljoner kronor till kvinnorna, eller 35 000 kronor vardera.

– Det är ett väldigt glädjande besked till de här 44 kvinnorna som diskriminerats av SLU, att även hovrätten bestämmer att de ska ha skadestånd. Det är ju bra att det blir tydligare och tydligare, att den här typen av diskriminering inte bara är olämplig och orättvis utan också olaglig, säger Clarence Crafoord, kvinnornas juridiska ombud.

Clarence Crafoord tycker att domen är viktig eftersom att tusentals unga människor runtom i landet som diskriminerats på ett liknande sätt de senaste åren, får beskedet att även de har rätt.

SLU ville med sitt system få in fler manliga sökande på den kvinnodominerade veterinärutbildningen. Därför använde man ett så kallat viktningssystem som gav män fördel framför kvinnor med samma betyg. I den så kallade folkhögskolekvoten - alltså de som läst upp sina betyg på folkhögskola - innebar det i praktiken att bara män kunde komma in.

När tingsrätten slog fast att detta system innebar olaglig diskriminering så tog SLU bort den så kallade viktningen. I förra veckan gick Uppsala universitet ut med att de också ska ta bort sitt motsvarande system.

Sofia Lindblad från Östhammar, var en av de 44 kvinnorna som tillsammans stämt SLU för sitt system. 

– Drömmen om att bli veterinär har jag alltid haft, läste upp mina betyg på folkhögskola under två år och sen började jag söka. Jag kom aldrig in, men tänkte väl att det inte var lätt att komma in, med högsta betyg, så det var bara att fortsätta söka. Det jag inte visste var att de inte tagit in några kvinnor alls på folkhögskolekvoten, säger Sofia Lindblad.

Hur reagerade du när du insåg att det var på grund av systemet som du inte kom in?

– Det kändes chockartat. Här hade man trott att man haft samma chans som alla andra med högsta betyg. Att jag blivit bortpetad på grund av att jag är kvinna tyckte jag var helt absurt, säger hon till Upplandsnytt.

Varje universitet och högskola har stor frihet att själva bestämma hur man sköter antagningen till utbildningar, men dagens dom i hovrätten skulle kunna innebära att alla får anpassa sina system för att inte strida mot lagen. Justitiekanslern säger i dag att de kanske överklagar domen för att låta högsta domstolen fatta ett principiellt avgörande beslut.

Från utbildningsdepartementet vill man inte uttala sig om dagens dom mot SLU, utan hänvisar till att man håller på med en översyn av hela antagningssystemet som kommer presenteras tidigast i vår.

Johan Tjerneng
johan.tjerneng@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista