norrtälje

Friskola konkurshotad

Inför terminsstarten står de 52 eleverna i Norrtälje Fria skola utan både lokaler och lärare. Skolan hotas av konkurs på grund av obetalda hyror och måste flytta, men har inga lokaler att flytta till.
Vad tycker du? Kommentera nyheten!

– Som det ser ut nu så vet jag inte om jag är arbetslös eller om jag har ett jobb, jag har inte hört någonting, säger svenskläraren Sarah Ehrenborg.

Terminen skulle först börja den 7 januari, sedan den 11, men i dagsläget är det mycket oklart när och om de 52 eleverna i årskurs 4-9 kommer att kunna fortsätta i Norrtälje Fria skola. Skolan har dragits med ekonomiska svårigheter sedan terminsstarten i höstas. Orsaken är att rektorn räknat med dubbelt så stort elevunderlag och i december var situationen ohållbar. Samtliga lärare sades upp.

– Vi visste att det var ekonomiska svårigheter, vi hade även alla gått ner i lön för att få skolan att gå runt och det vi fick höra då var att vi skulle bli uppsagda för att bli anställda i ett nytt bolag, där vi förhoppningsvis också skulle byta lokal och även namn på skolan för att få en ny start, säger Sarah Ehrenborg.

Någon ny start verkar ännu inte inom räckhåll och om skolan inte har någon lokal har Norrtälje kommun ansvaret för att eleverna ändå får den undervisning de har rätt till, men Ulf Gustavsson, som är chef för utbildningsförvaltningen, hoppas fortfarande på att skolan hittar nya lokaler.

– Rektor har meddelat att han arbetar för att få en alternativ lösning på hyressituationen så vi utgår ifrån att de här eleverna på måndag kan börja sin undervisning på Norrtälje fria skola, säger Ulf Gustavsson.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Jenny Hallberg
jenny.hallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista