Nya Karolinska i Solna. White Arkitekter.

"Större vårdnätverk behövs"

När det planerade supersjukhuset Nya Karolinska i Solna tas i drift om drygt 5 år, 2015, finns planer på ett utbyggt vårdnätverk med större och mindre sjukhus i hela Mälardalen - och Gävleborgsregionen.
Vad tycker du? Kommentera nyheten!

För att vården vid Nya Karolinska ska kunna bli så bra som möjligt behövs ett betydligt större patientunderlag än vad som finns i bara Stockholmsområdet, säger Stig Nyman, kristdemokrat och landstingsråd i Stockholms län:

– För att hålla kompetensen på en acceptabel nivå ur säkerhetssynpunkt så är det viktigt att medverkande sjukvårdspersonal får möta likartade problem tillräckligt ofta. Det gäller att hitta en samverkan, säger Stig Nyman.

I Stockholmsområdet, Mälardalen och Gävleborgs län kommer det om fem sex år tillsammans bo ungefär tre miljoner innevånare - enligt Stig Nyman. Alltså runt en tredjedel av landets befolkning. Idag bor nästan 330 000 i Uppsala län, vars helt dominerande sjukhus är Akademiska sjukhuset. Förra året var det drygt 14 000 patienter från Uppsala län som sökte och fick vård i Stockholm. Men det skulle alltså kunna bli betydligt fler än så.

Om Akademiska skulle ingå i ett nätverk med Nya Karolinska med sin avancerade sjukvård, som är tänkt att bli i världsklass, så skulle det alltså inte behöva innebära att sjukhusen krockar. Tvärtom säger Stig Nyman - förutom vinster för vården och patienterna skulle ett samarbete kunna spara pengar - alltså närmast en önskedröm för ansvariga politiker:

- Absolut. På senaste två, tre åren, har dialogen mellan Karolinska och Akademiska sjukhuset varit öppnare. Det tror jag är nödvändigt. Om man tänker sig att ha en profil som stärker Akademiska och en annan profil som stärker Karolinska, på det sättet har befolkningen som behöver vården bättre förutsättningar, menar kristdemokraten Stig Nyman biträdande finanslandstingsråd i Stockholms län.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bunderfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".