"Säpo beslutade att utreda"

I dag åtalades den 49-årige Säposanställde före detta Uppsalapolis, som misstänks för grov våldtäkt i Uppsalatrakten i höstas. Mannen ska också ha hotat offet genom att säga att han skulle invalidisera hennes son för resten av livet om hon polisanmälde.

Det var en lördagseftermiddag i september förra året som Säpomannen och kvinnan, som då hade en relation, var i hans sommarstuga i Uppsalatrakten. Vad som hände sen finns två helt olika bilder av.

Kvinnan har berättat om övergrepp som pågått från tidig eftermiddag till sena kvällen. Mannen ska ha fängslat hennes händer med handbojor på ryggen. Sen ska han ha våldtagit henne upprepade gånger både vaginalt och analt och även använt föremål för att penetrera henne.

Under tiden ska han ha varit mycket våldsam och bland annat slagit henne i ansiktet och tagit strypgrepp på henne. Han ska ha haft en pistol liggande bredvid sig – som förstärkte den hotfulla situationen.

På natten ska Säpomannen ha hotat skada hennes son så svårt att han skulle bli invalidiserad för resten av livet - om hon polisanmälde det som hänt.

Men under natten kom en polispatrull till stugan. Eftersom mannen jobbat vid Uppsalapolisen, kände poliserna igen honom, och kontaktade Säpo omedelbart.

På hög nivå inom Säpo fattades sen ett beslut om att händelsen i stugan skulle utredas, säger åklagaren Monika Mimer vid enheten för polismål, som hållit i utredningen.

Närmast följande tisdag anhölls mannen. Han häktades senare, men släpptes. När kvinnan själv vågade berätta vad som hänt, häktades han på nytt i slutet av november.

Den 49-årige mannen - nekar alltjämt till brott.

Men åklagaren Monika Mimer säger att bevisningen är god och hon har åtalat för grov våldtäkt och grovt övergrepp i rättssak. Bland annat hade kvinnor skador som dokumenterats. Vittnen kommer också att höras om.

Säpomannen jobbade som utryckningspolis i Uppsala fram till 90-talet. Han har sedan jobbat vid personskyddet vid säkerhetspolisen, som ansvarar bland annat för livvaktsskydd för kungafamiljen och regeringen. Vilka arbetsuppgifter han hade när han greps, vill Säpo inte kommentera. Han har dock omplacerat under polisutredningens gång.

Han är inte tidigare straffad.

Polisens förundersökning kring fallet har belagts med sekretess och därför är få omständigheter kring vad som ska ha hänt kända. Rättegången börjar på måndag i Uppsala tingsrätt och väntas pågå i fem dagar, bakom stängda dörrar.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista