Nina Lagh.
Håbo

Ledarkris i Håbo

De kraftiga stormarna i politiken i Håbo påverkar ledarskapet och arbetssituationen vid de olika förvaltningarna, visar en färsk rapport som en utomstående konsultfirma gjort. Slutsatsen blir att politikerna bör lösa konflikten med högsta prioritet – om det ska gå att leda kommunen på ett bra sätt.

Nina Lagh (M) kommunalråd i Håbo, säger att hon hoppas att man ska komma överens om en politisk organisation ska vara klar i juni:
– Det vi initierat nu är framförallt att vi ska ta fram en politisk organisation om som vi måste vara överens om före valet. För det får inte hamna i att det blir en stridsfråga efter valet. Och gör vi det före valet så handlar det inte om personer, utan funktioner, och det tror jag är en viktig del för det är alltid svårare att ta en organisation när man vet vilka det handlar om och det gör man inte före valet.

Vad har ni för förutsättningar att lösa konflikten?
– Vi måste för kommunens skull hitta lösningar som fungerar på lång sikt och det får inte handla om enskilda personer och personslitningar utan vi måste tänka på kommunens bästa, säger Nina Lagh (M).

Av granskningen som bygger på djupintervjuer med delar av kommunstyrelsen och olika förvaltningschefer, framgår att den politiska turbulensen och bristen på dialog mellan partierna försvårar arbetet.

Flera chefer oroar sig också för att förknippas med det ena eller andra lägret och har också svårt att vara politiskt oberoende i den mån de vill vara. Dessutom förekommer en hel del detaljstyrning från politikerna.

Det här är den tredje konsultrapporten som kommer fram till samma ungefär samma slutsats, en allvarlig signal tycker Nina Lagh (M). För att komma tillrätta med problemen har man också beslutet att satsa på utbildning för politikerna – och den ska börja snarast:

– Vad ska politiken hålla på med och vilka frågor lämnar man över till tjänstemännen som har en anställning och betalt för att göra de sakerna. Och det behöver vi utbildas i, säger Nina Lagh.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista