"Berlinmur på Akademiska"

Akademiska sjukhuset riskerar att förlora sin position som ledande inom forskning, genom en splittrad organisation och kortsiktiga politiska beslut. Det säger Haile Mahteme, docent och överläkare vid Akademiska.

– På ett universitetssjukhus ska det viktiga inte vara att man är ett ekonomiskt styrmedel, utan det viktigaste ska vara forskning och utveckling. Som ska gagna dels länets invånare, men också hela Sveriges befolkning. Det är där utveckling och dynamik finns, det är där vi ska sälja kunskapen.

Och utan universitetet blir Akademiska bara ett vanligt sjukhus?
– Ja, risken är att vi är på väg dit.

Du har gått så långt som att säga att en ”Berlinmur” håller på att byggas?
– Det finns två organisationer: ett akademiskt sjukhus och ett universitetssjukhus, de är två olika parallellgående, splittrat.

Erik Weiman, landstingspolitiker, du har enligt Haile Mahteme sett på medan den här muren byggts upp. Vad säger du om det?
– Vi jobbar väldigt målmedvetet både från landstinget och från universitetet med att riva den muren. Och jag skulle säga att vi har en väldigt förtroendefull samverkan mellan landstinget som sjukvårdshuvudman och Uppsala universitetet som ansvarig för utbildning och forskning. Men jag delar den oro som Haile känner, det finns en väldig fara i om vi tror att Akademiska sjukhuset kan klara allt från mycket högkvalificerad forskning och utveckling och specialiserad vård och ända ner till basnivån, säger Erik Weiman (M), landstingsråd.

Julia Kauta Kouyaté
julia.kauta-kouyate@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".