Vargar röntgas på SVA

Nio vargar som skjutits i samband med licensjakten har nu kommit in till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA i Uppsala, den enda veterinärklinik i Sverige som tar emot vargarna för obduktion.

– Vi har ju ett viltsjukdomsövervakningsprogram och dessutom är det bestämt så att alla de stora rovdjuren som hittas döda, varg, lo, björn och järv, som hittas döda i naturen, ska skickas till SVA för undersökning och sen skickas kropparna vidare till Naturhistoriska riksmuséet, säger Henrik Uhlhorn, biträdande statsveterinär.

Vad är det ni ska göra nu?
–  Det vi håller på med nu är att vi röntgar kropparna för att vi ska se om de har gamla skottskador och så bedömer vi hur de är skjutna nu också och sen kommer de att genomgå en hälsoundersökning för att vi vill se hur vargarna mår. Vi letar sjukliga förändringar, se vilket hull de har. Dels för forskningsändamål, dels för genetisk analys och för att titta om de är bärare av smittämnen, framförallt parasiter.

De nio vargar som kommit in till Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA, det senaste dygnet har alla fraktats med lastbil från Dalarna där de skjutits.

Henrik Uhlhorn jobbar nu för fullt tillsammans med en arbetsgrupp av obducenter, tekniker och röntenpersonal för att börja undersökningen av de skjutna kropparna.

Enligt ett beslut måste vargen som skjutits i samband med licensjakten lämnas in till länsstyrelsen eller SVA inom fem arbetsdagar efter att de skjutits. Eftersom man vill kunna ta till vara på skinnet. Därför räknar man med att nästa lass med vargar kommer redan på fredag. Och inom de närmsta dagarna kommer alla de 27 vargar som skjutits under licensjakten att ha kommit in på SVA. Det är fler vargar än vad man tagit emot tidigare år.

Matilda Hector
matilda.hector@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".