1 av 3
2 av 3
Hermine Högfeldt Carlsson
3 av 3
Margaretha Magnusson

Studie om barnfetma

Barnavårdscentraler runt om i länet deltar i en studie för att förebygga den snabbt ökande barnfetman.

Det gör man genom att tillsammans med småbarnsföräldrar titta på bland annat matvanor och fysisk aktivitet.
Hermine Högfeldt Carlsson, distriktsköterska i Tierp, är en av dem som arbetar med studien och har fått flera att få upp ögonen för detta.

- Då kan man fråga vad kan du själv göra för att förbättra er situation. Många får då aha-upplevelser, och det gör ganska stora förändringar med inga medel. De bestämmer ju själva vilka förändringar, det är ju inte jag som gör det. Jag ger dem redskapen och uppmuntran, berättar hon.

För två år sedan startades ett projekt för att minska den snabbt ökande barnfetman. I en studie, som utförs vid barnavårdscentraler runt om i länet får förstagångsföräldrar, vars barn är minst sex månader gamla, träffa sjuksköterskor som använder en motiverande samtalsmetodik för att prata om matvanor och fysisk aktivitet.

Meningen är att sköterskorna ska följa familjerna i fem år. Och samtalen mellan sköterskorna och familjerna, som spelats in, ska sedan analyseras för att avgöra om metodiken gett resultat.

I slutändan hoppas man att studien kan leda till att minska landets hälso- och sjukvårdskostnader för övervikt och fetma, som kostar omkring 3 miljarder kronor varje år.

Barnmottagningen i Tierp är en av fem i länet som arbetar aktivt med programmet, medan ytterligare fem mottagningar utför kontroller. Men inte en enda mottagning i Uppsala deltar i projektet. Margaretha Magnusson är vårdutredare och avdelningschef på barnhälsovårdens länsavdelning i Uppsala län och förklarar varför.

-Många har uttryckt att de skulle vilja vara med men säger att vi tror inte att vi hinner.

Astrid Iselidh
astrid.iselidh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".