Äldsta fotspåren funna

Världens äldsta fotspår efter landlevande ryggradsdjur har påträffats av Uppsalaforskare i Polen.

Det är nyupptäckta fossila fotspår från landdjur som hittats. Spåren, som beskrivs av svenska och polska forskare, är ungefär 395 miljoner år gamla.

De äldsta kända benlämningarna efter otvetydiga fyrfotadjur, tetrapoder, är nästan 20 miljoner år yngre, och den allmänna uppfattningen har varit att det var då som landdjurens historia tog sin början.

De nyfunna fotspåren, som hittats i stenbrottet Zachelmie i sydöstra delen av Polen, visar dock att detta inte stämmer. Fyrfotadjurens historia sträcker sig mycket längre tillbaka i tiden.

Forskarna, som har letts av Per Ahlberg, professor i evolutionär organismbiologi vid Uppsala universitet, redovisar sina rön i tidskriften Nature. De konstaterar att upptäckten kommer att tvinga fram en radikal omvärdering av hur det gick till när våra fiskförfäder tog steget upp på land och när det skedde.

Felande länkar

De bäst kända tidiga fyrfotadjuren är Ichtyostega och Acanthostega. Av dem har man mer eller mindre fullständiga skelett från slutet av devontiden för cirka 360 miljoner år sedan.

Men steget upp på land togs mycket tidigare än så. Fragmentariska fossil avslöjar att det fanns tetrapoder för nästan 380 miljoner år sedan. Dessa antas ha härstammat från en grupp övergångsformer, kallade elpistostegider, som levde samtidigt. Elpistostegiderna var äkta felande länkar och hade drag av både fiskar och fyrfotadjur.

Mellan hav och land

Övergången från fiskar till tetrapoder antogs ha ägt rum under detta tidsfönster. Men fotspåren i Polen, som härrör från ett stort djur med en längd på cirka tre meter, visar att så inte var fallet.

-Det här betyder att inte bara tetrapoderna utan också elpistostegiderna uppkom mycket tidigare än vi trodde, för anatomin visar tydligt att elpistostegiderna gav upphov till landryggradsdjuren och de måste alltså ha existerat minst lika länge, säger Ahlberg.

En annan överraskning är att djuren i Polen levde i en marin miljö, på grunt vatten nära stranden. Hittills har man antagit att de första fyrfotadjuren levde vid sötvatten. I stället verkar det som om de höll till i tidvattenzonen, på kanten mellan hav och land.

Roland Johansson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".