Växthus ska hjälpa ungdomar

I Älvkarleby kommun satsar man nu för att få ut personer mellan 20 och 30 år i arbetslivet. Nu i januari drar Växthuset igång, ett projekt där individerna ska få hjälp med att öka självförtroendet och hitta sina framtidsmål.

- Det som kanske är unikt är att vi är ett brukssamhälle. Och det medför att utflyttningen bland ungdomar inte är särskilt stor, utan många väljer att stanna i sin hemkommun och vi har väldigt många unga ensamstående föräldrar ocksåm, säger Pirjo Isaksson, projektledare.

Växthuset är ett samarbete mellan Älvkarleby kommun, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Landstinget i Uppsala län. Projektet finansieras med 5 miljoner kronor från Samordningsförbundet i Uppsala län och syftet är att motivera och stärka arbetssökande personer i åldern 20 till 30 år genom samtal och aktiviteter.

Växthuset ska pågå i två och ett halvt år och personer som har ett långvarigt bidrags- eller försörjningsberoende ska bland annat laga mat tillsammans, delta i motiverande samtal, utveckla sina datorkunskaper, och göra studiebesök på arbetsplatser. Målet är att individernas framtidsattityd utvecklas positivt och att de efter projektets slut ska kunna ta nästa steg mot praktik, utbildning eller anställning.

Vi träffade några arbetslösa ungdomar som fått projektet presenterat för sig.

– Det verkar vara mycket bättre än de andra aktiviteterna som finns, för det kan bli så enformigt i längden, säger en kille som vill ha svetsjobb eller liknande.

– Det skulle vara intressant att åka till en guldsmedja som praktikplats, för det är en grej som jag är intresserad av, säger en annan kille och tjej som också var med när projektet presenterades är intresserad:

– Att stärka självförtroendet och få upp vardagssysslorna lite bättre låter bra

Astrid Iselidh
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".