1 av 4
2 av 4
Björn Ragnarsson.
3 av 4
Kjell Jönsson.
4 av 4
Marie Beckman Suurküla.

"Sätter standard på dialognivån"

Uppdaterad 15.30 12 januari
Kjell Jönsson, före detta chef för lasarettet i Enköping, är starkt kritisk till att ingen i landstingsledningen eller ledningen för Akademiska sjukhuset vill se några åtgärder efter det hånfulla mejl som Björn Ragnarsson, biträdande chef för Akademiska, skickade strax före jul.

Vad tycker du?

Efter att även högsta chefen på Akademiska, Marie Beckman Suurküla, nu meddelat att det inte blir några åtgärder mot Ragnarsson tycker Jönsson att reaktionerna borde varit kraftfullare:

- Både landstingsdirektör och sjukhusdirektör visar med sitt ställningstagande vilken värdegrund de har och vilken dialognivå som fortsättningsvis är acceptabel i landstinget, säger Kjell Jönsson.

Vad tycker du att de borde gjort då?

- De borde ha reagerat kraftfullare. Om detta hade hänt i min organisation så hade jag naturligtvis övervägt att ge honom en varning.

Det var i torsdags som Upplandsnytt först rapporterade om det e-postmeddelande som Björn Ragnarsson, den näst högste chefen på Akademiska sjukhuset i Uppsala, hade skrivit om och till Kjell Jönsson strax före jul. I e-brevet skrev Ragnarsson:

"Ja Hr Jönsson är ju bara en lam anka som ingen bryr sig om längre så på det nya året fortsätter vi i Pers anda och ser till att det blir så bra som möjligt för befolkningen medan jöns matar duvor vid Genèvesjön."

Och så här reagerade Jönsson i torsdags:

– Först blev jag arg, och sen blev jag lite ledsen över att en person i en sådan uppsatt nivå kan välja att håna, nedgöra och förlöjliga en före detta kollega.

Det hela började med en mejlkonversation mellan olika chefer inom landstinget i Uppsala län. Diskussionen i mejlen gällde lasarettet i Enköping och bland annat avhandlades frågan om öppettiderna för akuten där. Då Kjell Jönsson, avgående chef för lasarettet, lade sig i mejldiskussionen så besvarades det av Akademiska sjukhusets biträdande chef Björn Ragnarsson med texten ovan.

Björn Ragnarsson skickade mejlet, inte bara till en annan kollega, utan också till Kjell Jönsson själv. Reaktionerna bland personalen på lasarettet i Enköping var starka efter Upplandsnytts rapportering.

– Det är självklart att det ska tas till disciplinära åtgärder. På vilket sätt, det får Kerstin Westholm och Marie Beckman-Suurküla bestämma, sade Carina Dagervik, avdelningschef på kirurgiavdelningen i Enköping, i torsdags.

Men vad vore rimligt för att ni skulle tycka det var bra?

– Att han avgår. Sen får man väl titta på resterande ledning, alltså hans chef och landstingsdirektören, men det är min personliga åsikt.

Landstingsledningen meddelade i början av december att Kjell Jönsson inte skulle få fortsätta som chef för lasarettet i Enköping då det i framtiden ska drivas som intraprenad. En ny chef håller just nu på att rekryteras och på lasarettet har många anställda under december månad uttryckt sitt stöd för Jönsson. Mejlförfattaren Björn Ragnarsson säger att han skrev mejlet men att det sedan inte alls var meningen att det skulle skickas iväg:

– Det där var ord som föll väldigt olyckligt, vilket jag insåg. Det här är inget som jag kan skicka iväg, tänkte jag, eftersom det inte alls uttrycker min åsikt egentligen. Men orden föll och så skulle det raderas bort. Men nu gick det iväg och det beklagar jag verkligen, säger Björn Ragnarsson.

Landstingsdirektören Kerstin Westholm försvarar Björn Ragnarsson. Hon säger till Upplandsnytt att innehållet i mejlet inte är bra men att hon har fortsatt stort förtroende för Björn Ragnarsson:

– Björn har bett Kjell Jönsson om ursäkt. Han har sagt att han uttryckte sig olämpligt. Det tycker jag är rimligt att han har gjort, och jag respekterar det.

Inga åtgärder mot Björn Ragnarsson?

– Jag har inga övriga kommentarer till det här, säger landstingsdirektör Kerstin Westholm.

Erik Weiman (M), ordförande i landstingsstyrelsen, vill inte försvara innehållet i mejlet, men tycker det är upp till Kerstin Westholm att föreslå åtgärder.

– Jag tycker inte att det här är det språk man ska använda mellan olika delar av vår personal, det säger sig självt, säger han till Upplandsnytt.

Vad har du gjort i det här ärendet?

– Det här är en fråga för vår landstingsdirektör och jag har lämnat frågan till henne. Hon ska lösa det här.

Lösa på vilket sätt?

– Det har jag ingen anledning att kommentera, säger Erik Weiman (M).

Akademiska sjukhusets chef Marie Beckman Suurküla kommer inte heller att vidta några åtgärder mot sin biträdande chef Björn Ragnarsson. Suurküla tycker nu att saken är utagerad:

– Jag tycker att man någon gång måste förstå att chefer på den här nivån kan göra fel. När man får en omedelbar ursäkt, då tycker jag Björn har gjort det enda rätta. Han har tagit sitt ansvar för sitt handlande och därmed är jag nöjd.

– Jag kan förstå att folk blir upprörda när man läser det som skrevs, jag blev också det. Men man också se det i sitt sammanhang. En biträdande sjukhusdirektör som har jobbat väldigt mycket med att åstadkomma något bra när det gäller Enköpingsuppdraget. Att sinnet då kan rinna någon gång på en sådan person strax före jul när man är trött och utarbetad är inte så konstigtsäger Marie Beckman Suurküla.

Varför inte det?

– Återigen, Björn gjorde ett misstag, han skickade iväg något som han själv säger att han inte står för. Han har bett om ursäkt för det och därmed är saken utagerad för min del, säger Akademiskas sjukhusets chef Marie Beckman Suurküla, säger hon.

Kjell Jönsson anser alltså att ledningens reaktioner inte är kraftfulla nog. Det visar vilken dialog som är acceptabelt på ledningsnivå, menar han. Och om det är så att ledningen gett en varning till Ragnarsson men valt att inte gå ut med det offentligt, tycker Jönsson att det hela måste offentliggöras:

- Det är ju den signaleffekten man tyvärr ibland måste använda för att visa när enskilda medarbetare har passerat gränsen. Och även om man personligen tagit kontakten med honom så måste man ibland offentliggöra att det här inte accepteras, säger Kjell Jönsson

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".