Seniorbostadskö stängs

Uppsala kommuns egna seniorbostäder är snart ett minne blott. De som redan har kontrakt kan bo kvar, men inga nya kontrakt kommer att tecknas och kön har upplösts. Informationen gick ut till de 500 köande bara ett par dagar innan årsskiftet då kön stängdes.
Brevet från kommunen har gjort många köande oroliga.

En av de köande som känner sig orolig och besviken är Torsten Kjellström, som tillsammans med sin hustru köat i två år för seniorboende. Nu tvingas han och hustrun börja om i bostadskön.

-Väntetiden var cirka två år. När vi fick det här brevet förväntade vi oss att nu får vi i alla fall åka och titta eller få något erbjudande, säger Torsten Kjellström.

Uppsala kommun har hittills haft 150 så kallade seniorbostäder, som man kunnat köa för och hyra från och med 65 års ålder. Men nu har politikerna i Äldrenämnden alltså bestämt att dom ska fasas ut. I stället ska äldre som vill hyra av kommunen hänvisas till så kallade trygghetsbostäder, som man får köa för från 70 års ålder. Ett annat alternativ är att köa för seniorbostäder hos Uppsalahem och privata värdar, men då hamnar de sist i kön.

-Det kommunala engagemanget i människors boende ska vi som kommun inte lägga sig i utan det får man lösa själv, antingen att man köper en seniorlägenhet på privata marknaden eller att man ställer sig i en kö där kommunen erbjuder trygghetsbostäder, säger Gustav von Essen (KD), ordförande i äldrenämnden i Uppsala.

En del av de 150 bostadsrätter som varit seniorboenden kan komma att användas av andra förvaltningar inom kommunen - i andra fall kan lägenheterna komma att säljas. En stor andel ligger i centrala Uppsala och kan betinga ett högt pris vid försäljning.

För Torsten Kjellström och de andra runt 500 som köat för seniorbostad - är läget osäkert. De kommer att hamna efter dom runt 500 som redan anmält intresse för kommunens trygghetsboenden - och dessutom måste man vänta tills man blir 70 innan man får ställa sig i den kön.

-Vi tycker inte att vi har behovet av det trygghetsboendet förnärvarande, alltså det här med full service och så.  Det är inte det vi var ute efter utan en lägenhet.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista