1 av 2
2 av 2

Fem vargar obducerade

Fem av dom 27 vargar som skjutits sen vargjakten startade i lördags har nu obducerats på Statens veterinärmedicinska anstalt här i Uppsala. Fler döda vargar väntas komma in i dag och under nästa vecka räknar veterinärerna med att bli klara. 

         

     

     
– Vi gör våra regelrätta undersökningar precis som vi gör med alla andra döda djur vi får in. Skillnaden är att det här är friska djur, säger Jonas Malmsten, statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Varför är det viktigt att vargarna obduceras?

– Vårt uppdrag är att hålla koll på befintliga och framtida sjukdomar hos våra vilda djur. Vi ser det här som ett gyllene tillfälle att ta en massa prov på djur som vi inte har så många av. Det är värdefullt ur många synvinklar.

Resultaten av obduktionerna kommer bland annat skickas till Naturvårdverket som kommer att sammanställa resultaten av årets vargjakt.Christine Odén

christine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".