Bilköparen Ulf Bohlin.

Bilar säljer igen

Bilförsäljningen har tagit ny fart i Uppsala län. 2009 började med försäljningsras för bilförsäljarna, men i slutet på året vände trenden uppåt.

I Uppsala län så ökade bilförsäljningen i november med 34 procent jämfört med samma månad förra året. Trenden mot allt fler miljöfordon håller i sig och många gör nu som Ulf Bohlin som satsar på ny bil:

– Först och främst ville jag ha en bil som drog lite bensin. Den drar 0,4 l/mil på långkörning och 0,5 i stadskörning, berättar han.

Ulf Bohlin kör nästan hälften så snålt som tidigare i miljödielselbilen. Efter drygt ett års nedgång såldes i november åter fler bilar än samma månad förra året, men totalt sett kommer 2009 bli sämre än 2008. Det finns undantag. Kurt-Olov Norén, bilhandlare har redan överträffat fjolårets försäljning.

– För ett år sedan när man såg rubrikerna som var så räknade med ner rejält vad man skulle sälja. Jag är väldigt positivt överraskad att året gått som det gjort. Folk vill i sämre tider ha något som är ekonomiskt bättre, miljötänket går igenom, berättar Kurt-Olov Norén.

Bilförsäljaren Kalle Hammarstrand berättar att etanolbilen är på väg bort.

– Det svänger mot dieselbilar och andra miljöbilar. Etanolbilen är inte lika attraktiv just nu, vissa biltillverkare kommer inte ha några etanolbilar alls under första halvåret 2010, säger Kalle Hammarstrand.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".