Gallerförsedd tågkur i Storvreta.

Inga kameror i väntkurer

Det finns inga planer på kameraövervakning i Storvreta trots att tågstationen har utsatts för kostsam vandalisering. För att lösa problemet har man i stället bytt ut väggarna i väntkurerna.
Vad tycker du?

– Historien är att det har varit glas tidigare och det har pangats ungefär fem gånger på kort tid, och så har man valt de här gallren i stället, säger en man som väntar i kuren.

– Det kan bli kallt eftersom de tagit bort själva väggarna, och det är hål i dem nu. Det är inte så skönt, säger en annan resenär.

Vid Upptågsstationerna i Tierp, Tobo och Örbyhus ska Tierps kommun införa kameraövervakning för att minska den kostsamma skadegörelsen. Men i Storvreta, där skadegörelsen har kostade 140 000 kronor 2008, har Uppsala kommun valt att lösa problemet genom att ersätta glasen på kurerna med så kallad sträckmetall.

Sampo Hinnemo på Gatu- och trafikkontoret i Uppsala kommun, medger att det finns flera nackdelar med de nuvarande kurerna. Sikten är dålig och det är även skyddet mot väder och vind. Dessutom är det lättare att klottra på metallkurerna, vilket kan medföra kostnader för klottersanering. Ändå överväger man inte kameraövervakning:

– I nuläget har vi inga sådana planer, vi följer såklart det här med intresse. Vi måste jobba på olika möjligheter för att minska vandaliseringen och jobba med förebyggande åtgärder, men i nuläget har vi inga sådana planer.

Sampo Hinnemo ifrågasätter om man verkligen kan identifiera personer med övervakningskameror på hög höjd, men säger att han gärna vill se hur det kommer att fungera på de andra Upptågsstationerna. Bland resenärerna råder olika åsikter om eventuell kameraövervakning på stationen i Storvreta:

– För säkerhetens skull skulle jag tycka att det vore bättre med övervakningskameror här också, man känner sig trygg och om det händer något så finns det på band, säger en kvinna.

– Vare sig galler eller kameror löser huvudproblemet, att ungdomar mår dåligt. Det är de vi ska se och kommunicera med, säger en man.

Astrid Iselidh
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".