Vakar över fåglars miljö

Under 2010 kommer Sveriges Ornitologiska förening att satsa extra på information kring vindkraftverkens påverkan på fåglars miljö.

I Uppsala län finns de bästa förutsättningarna för storskalig vindkraft i skogs-, kust- och havsområden i Tierp, Heby, Älvkarleby och Östhammars kommuner. Det menar Energimyndigheten. Samtidigt är det många som har åsikter om vindkraftsetableringar. En ständig återkommande fråga är just hur det går för fåglarna och hur deras miljö påverkas.

- Vi ser ju hur man drar sig in i skogsområden där vi dels har Kungsörn häckande men också där man då vid en eventuell exploatering kommer att bygga vägar. Det i sin tur leder till att man tar ner skogen och den påverkan är ju faktiskt än mer negativt än själva vindkraften som inte är den stora risken. Det är miljöerna som förstörs, berättar Lars Lindell, ordförande på Sveriges Ornitologiska förening.

2010 ska föreningen för Sveriges ornitologer satsa på en extra informationstjänst för att bl a upplysa vindkraftsbolagen om vad man bör tänka på när man bygger vindkraftverk. Framförallt vill ornitologerna att de skyddade områdena som naturreservat och nationalparker fortsätter att vara orörda. Skräckexemplet är en vindkraftspark på en norsk ö där det fanns en stor population av häckande havsörnar. Där har det dött många örnar och frågan är nu om några vindkraftverk måste rivas.

Men ornitologerna anser att det finns plats för vindkraftverk i vanlig skog eller på jordbruksmark.

- I bästa fall ska det tillföra en grön el som gör att vi i slut ändan får ett bättre klimat och det i sin tur är bra för fåglarna, säger Lars Lindell.

Charlotte Andersson
charlotte.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".