Kristina Ekholm, ordförande för studentkåren.

Olika lösningar på Uppsalas studentboende

Fler privatpersoner borde hyra ut rum till studenter. Det är en lösning på studentbostadsbristen - det anser den statliga myndigheten Boverket som har utrett frågan. På Uppsala studentkår tror man att det måste byggas fler bostäder för att lösa problemen.

- Det är bra om privatpersoner tar ett större ansvar men det yttersta ansvaret ligger inte på privatpersonerna i Uppsala utan på kommunen, säger Kristina Ekholm som är ordförande för studentkåren.

Förutom Uppsala har Boverket tittat närmare på boendesituationen för studenter i Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund, Karlstad och Umeå. Situationen är besvärlig i Uppsala men inte lika illa som i exempelvis Lund. Antalet ungdomar kommer öka de närmaste åren och sannolikt blir det också fler studenter.

Boverket föreslår flera lösningar - vid städer med större hamnar skulle passagerarfartyg kunna bli studentboenden. Ett annat föreslag är att universiteten och högskolorna ska tillåtas öppna boende i egen regi. Ett tredje förslag är att fördelar kursstarterna mer jämt mellan höst och vårtermin, idag börjar lejonparten av kurserna i augusti september vilket skapar ett kaos på studentbostadsmarknaden.

Studentkårens ordförande i Uppsala tror att att en del extra bostäder kan skapas genom ett bättre samarbete runtom i Uppsala, men på sikt måste det till nybyggen.

- I samarbete med kommunen och universitet så håller vi på med att försöka göra en hemsida, en bostadsöfrmedling för att man som student ska kunna gå in på en sida och se alla lediga bostäder i hela Uppsala för att det har inte funnits innan. Det är ju ett steg i rätt riktning men att bygga mer tror jag är ett måste, säger hon.

Är bostadssituationen så pass allvarlig att det kan falla tillbaka på Uppsala som studentstad, att det blir förknippat med att det är en krånglig boendesituation för studenter?

- Det tror jag redan har börjat och jag tror att det nog finns många som väljer att studera någon annanstans pga att det är så svårt att hitta bostad här, säger Kristina Ekholm, ordförande för Uppsala Studentkår.

August Bergkvist
august.bergkvist.@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".