Ostjälbar bil stulen

Förra året blev Gullewi och Glen Fredriksson i Märsta av med sin nya bil, en Saab 9-5. Stöld menar paret men enligt försäkringsbolaget If går det inte att stjäla en ny Saab, och If vägrar därför betala ut försäkringsersättning.

Nu har Gullewi Fredriksson och hennes familj tagit frågan vidare till domstol.

– Det står en Saab där nere, säger Gullewi och pekar ner på parkeringen. Mellan den och den bruna jeepen stod vår bil. Det var min son som märkte att den var borta när han gick ut. Sedan gick jag ut för att titta att den verkligen var borta.

Det var i mars förra året familjen Fredriksson vaknade upp till att den nya bilen inte längre stod på parkeringen där de lämnat den dagen innan. De kontaktade då både polisen och försäkringsbolaget If. If startade då en utredning, och meddelade efter några veckor att de inte skulle betala ut någon ersättning eftersom att det praktiskt taget är omöjligt att stjäla en ny bil med så kallat elektroniskt stöldskydd, och då speciellt Saab-bilar.

– Det är väldigt, väldigt, väldigt ovanligt att nya bilar som har en så kallad elektronisk startspärr stjäls utan att man använder nyckel. Allt är möjligt men det är otroligt svårt, säger Ulf Bäckman, informationschef på IF Sverige.

Men det håller inte före detta Saab-ägaren Glen Fredriksson med om, eftersom att deras bil är borta. Han är besviken på hur familjen blivit behandlad av försäkringsbolaget.

– Det är IF:s skyldighet som stort försäkringsbolag att meddela sina kunder att om din Saab blir stulen ersätter inte vi den för det går inte att stjäla en Saab. Hur bilen fraktats härifrån vet inte jag. Om tjuvarna tagit den med släp eller vad de gjort. Bilen var borta från parkeringen, det är det enda vi vet, säger Glen Fredriksson.

Glen och Gullewi Fredriksson har tagit saken vidare till domstol i hopp om att få ut sina försäkringspengar och köpa en ny bil. Att frågan nu går vidare till en högre instans tycker Ulf Bäckman på If Sverige är positivt.

– Det är väldigt viktigt att man står på sig och går till domstol. Då får professionell hjälp av en advokat att hitta de bästa argumenten och får en neutral part som prövar frågan, säger han.

Elin Olsson
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".