Fler 5-åringar i skolan

Fler femåringar gå över tidigare till skolan i Uppsala. Förskolläraren Eva Pettersson är skeptisk.

- Jag tycker det är problem när man tar in så små barn, säger hon.

Möjligheten att börja till vårterminen istället för till hösten, har funnits ett år och är till för att skapa fler platser i förskolan och öka valfriheten för barnfamiljerna. Vid Ekuddens skola får man i januari femåringar in i en grupp med sexåringar. Förskolläraren Eva Pettersson tror inte på den nya modellen.

– Alla förändringar är jobbiga för alla. Vår förskoleklassgrupp är precis inskolad och klar och då sker det en förändring då det kommer in nya barn. Sedan är skolan inte på samma sätt som förskolan, man är mera självständig och det är inte lika personaltätt, säger hon.

Det finns runt 2 000 barn i Uppsala som blir sex år under 2010. Av dem är det 100 barn som går över till sexårsverksamhet, eller förskoleklass som det heter, redan nu till vårterminen istället för till hösten som är det vanligaste.

Det är 30 barn fler än förra året. Göran Hedefalk, förskolestrateg, hade hoppats på ännu fler.

-- Det hade inneburit att det blivit fler platser i förskolan och det andra är att det kan vara bra för barn att börja tidigare om föräldrarna tycker de är mogna för det. Jag trodde att fler föräldrar av den orsaken skulle nappa på det också, förklarar han.

Förskoleplatsbristen efter nyår är något som Uppsala länge har haft problem med och att låta femåringar gå över tidigare till skolan skulle hjälpa en del. Men att femåringar skulle vara mogna att göra det ställer sig Eva Pettersson tveksam till även om vissa faktiskt kan läsa och skriva.

– Det är inte det viktiga, utan det är den sociala biten och jag tycker nog att barn ska få vara barn så länge de kan.

Men vet inte föräldrarna bäst när barnen är mogna för det?

– Jo, det är föräldrarna som känner barnen bäst och det är de som också fattar besluten. Men det är stor skillnad att vara mogen hemma och vara mogen tillsammans i en stor grupp, säger förskolläraren Eva Pettersson i Uppsala.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista