"Särskild hänsynslöshet och råhet"

På morgonen inleddes rättegången i Uppsala tingsrätt mot den säkerhetspolis som står åtalad för grov våldtäkt och övergrepp i rättssak – mot en kvinna i Uppsalatrakten i höstas.

Inför en fullsatt rättegångssal redogjorde åklagaren för våldtäkten, som ska ha gått till så att säpomannen fjättrade kvinnan med handbojor och sen våldtog henne upprepade gånger. Han ska ha slagit henne under tiden och även haft en pistol synlig som hot. Övergreppen ska ha pågått i timtal.

– Brottet är grovt, eftersom NN visat särskild hänsynslöshet och råhet och då övergreppen pågått under en lång tid och varit upprepade, sa åklagaren Monika Mimer, vid riksenheten för polismål i Malmö.

Efter våldtäkten ska mannen ha hotat invalidisera kvinnans son – om hon polisanmälde.

Den åtalade mannens advokat gjorde klart att mannen, som är i 50-årsåldern, nekar till våldtäkt. Han hävdar att kvinnan frivilligt låtit sig låsas fast med handklovarna och frivilligt gått med på samlag, som varat i en kort stund. Han nekar också till hot.

Både den åtalade mannen och kvinnan som ska ha utsatts yrkade sedan på att förhör med dem båda skulle hållas bakom stängda dörrar, med hänsyn till målets karaktär. Tingsrätten beslutade också om stängda dörrar. Förhör med några av de 15-talet vittnena kan dock bli offentliga, liksom slutpläderingarna i målet. Bland vittnena finns flera poliser - och säpomannens chef.

Den kvinna som ska ha utsatts för övergreppen kommer under dagen att förhöras via länk från ett annat rum, eftersom hon är mycket rädd för den åtalade mannen.

Rättegången väntas pågå i sju dagar.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".