Målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz. Foto: Mona Wahlund/SR Uppland

Poliser anmälde inte

I rättegången mot den Säpoanställde föredetta Uppsalapolisen kommer det att komma fram att poliser kom till stugan kort efter att övergreppen ska ha skett - utan att ta upp en anmälan. Något som blivit föremål för en internutredning inom polisen.

I dag inleddes rättegången i Uppsala tingsrätt mot den säkerhetspolis som står åtalad för grov våldtäkt och övergrepp i rättssak – mot en kvinna i Uppsalatrakten i höstas.

Kvinnan hävdar att hon våldtagits brutalt i timmar, att hon blivit slagen och hotad med en pistol. För att avskräcka henne från att anmäla ska mannen också ha hotat skada hennes son. Mannen nekar till samtliga anklagelser – och hävdar att kvinnan frivilligt gått med på sex med våldsinslag.

– Han har inte med våld eller hot om våld genomfört upprepade samlag. Han har inte vid något tillfälle tagit struptag – och det har inte förekommit någon pistol över huvud taget. Han har heller inte med hot om våld angripit målsäganden för att hon inte skulle polisanmäla något, sa den åtalade mannens advokat Patric Lindblom i rätten.

Efter parternas inställningar beslutade rätten om att stora delar av rättegången kommer hållas bakom stängda dörrar.

Det som är känt om bevisningen som ska tas upp i den sju dagar långa rättegången, är att det finns teknisk bevisning i form av dokumenterade fysiska skador på kvinnan. Ett stort antal vittnen ska också höras, bland annat om hur rädd den utsatta kvinnan varit.

Hur mår kvinnan i dag?
– Hon mår fysiskt och psykiskt dåligt, och hon har fortfarande fysiska skador efter övergreppen. Och det är jobbigt för henne att närvara i dag, men hon ska göra sitt yttersta för att berätta de minnesbilder hon har, säger kvinnans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz.

Målet är speciellt också eftersom Säpo blev inblandat redan samma natt. Mannens chef fick signaler om att något hade hänt och kontaktade Uppsalapolisen som skickade en patrull.

Men när dom kom till stugan sa kvinnna att där inte förekommit våld – och hon ville heller inte anmäla. Till saken hör också att en av poliserna jobbat med mannen då han tidigare tjänstgjorde som polis i Uppsala. Poliserna åkte därifrån – utan att skriva en anmälan om misstanke om brott.

Deras agerande uppmärksammades i en kvällstidning – som länspolismästaren Erik Steen, läste och gjorde en anmälan om misstänkt tjänstefel.

Men, åklagaren Bengt Landahl vid enheten för polismål, som utredde anmälan – fann inte att poliserna begått något formellt fel:

– Hon uppgav att något fysiskt våld inte förekommit mellan dem, och att det vad ett felaktigt påstående att hon utsatts för våldtäkt. Utifrån de här uppgifterna ansåg jag att då kan det inte åligga på polismännen att ta upp en anmälan, säger Bengt Landahl om sitt beslut.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se
Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".