Besköts med grön laser

Två personer blev beskjutna med en grön laserpekare i Årsta i Uppsala på måndagen. Två 13-åriga pojkar misstänks ha siktat mot dem med laserpekaren från ett lägenhetsfönster.

De två personerna som blev beskjutna med den gröna lasern befann sig utomhus i en park i Årsta. Enligt polisen fick ingen av dem några skador, och de kunde peka ut vilket fönster laserstrålen kom ifrån. Inne i lägenheten hittade polisen de två 13-åriga pojkarna och en laserpekare.

– Vi har varit i kontakt med föräldrarna och med socialen. En anmälan om brott mot strålskyddslagen har upprättats, men utredningen kommer att läggas ner eftersom pojkarna inte är straffmyndiga, säger Mats Öjdahl, som är vakthavande befäl på polisen i Uppsala län.

Laserpekaren har tagits i beslag. Det är oklart hur pojkarna fått tag på den.

Enligt Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida kan laserstrålning även på långa avstånd ge brännskador på ögonen och orsaka bestående synnedsättning. Sedan den 1 februari förra året krävs det tillstånd för att inneha och använda starka laserpekare på allmän plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".