Pilot vägrade vårdflyga

En akut celltransplantation fick ställas in vid Skånes universitetssjukhus i Malmö. Anledningen var att cellerna, som skulle skickas från Uppsala, stoppades på flyget.

– De kom in till mig en kvart innan jag skulle rullas ner till operation och berättade att piloten vägrade att ta med sig boxen på Bromma flygplats. Han hävdade att det kunde vara ett terrordåd, säger Marie Nehagen från Ängelholm, som lider av svår diabetes och som var den som skulle ha fått celltransplantationen.

Gårdagens transplantation skulle bli den tredje av fyra celltransplantationer som i bästa fall kan göra att Marie Nehagen blir av med sjukdomen eller i alla fall mildra den. Besvikelsen blev stor.

– Det blev bara svart. Det är min chans, och jag har varit så glad. Det kan inte bara sluta så här, säger hon.

Eftersom cellerna bara lever i fyra timmar var flygningen enda chansen. På flygbolaget Malmö Aviation säger man att man av säkerhetsskäl måste stoppa passagerare som vill checka in vätskor över 100 milliliter. Exakt vad som hänt ska nu utredas.

Vad det gäller organtransporter har flygbolaget ett samarbete med Karolinska sjukhuset, men enligt pressansvarige Olof Löfgren brukar det då gå till på annat sätt.

– Då har man fått tillstånd från Transportstyrelsen, men det exakta förfarandet känner jag inte till i dag. Det har nog skett någon form av missförstånd mellan oss och sjukhusen, och det ska vi reda ut, säger han.

Olle Korsgren, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, är den som ordnade transporten. Enligt honom är det första gången man stött på problem:

– Vi har kollat våra rutiner, men transporten beställdes och föranmäldes som den skulle, och som vi alltid brukar göra, säger han till TT.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista