Östhammar

Nätverk skyndar på 288:an

Utbyggnaden av väg 288 mellan Uppsala och Östhammar ska skyndas på, med resurser från ett nytt nätverk.

– Jag skulle kalla det för ett genombrott, säger Jacob Spangenberg (C), kommunstyrelsens ordförande i Östhammar.

Tidigare har det sagts att en utbyggd väg 288 skulle kunna stå klar år 2021. Men Östhammars kommun tycker att snabbare kommunikation till och från kommunen är en grundbult för kommunens utveckling och har drivit på för att få till en snabbare lösning och har bildat ett nätverk för den saken tillsammans med Forsmark, SKB, Sandvik Coromant och Regionförbundet. Representanter för det här nätverket träffade i dag ledande personer från vägverket, och parterna kom överens om att arbeta för att vägen ska bli klar snabbare. Det blir möjligt genom att medlemmarna i nätverket lånar ut pengar till vägverket som senare betalar tillbaka dem när de får pengar från staten.

– Vi skulle kunna bli klara någon gång under 2017 med den sista etappen, sen kan det bli plus/minus något år, men det är en realistisk tidsplan och det är i alla fall åtminstone fem år tidigare än vad planerna säger, säger Mats Johannesson, Vägverkets ställföreträdande regionchef i Mälardalen.

Det som kommer att göras med vägen är att den får mitträcke, att vägen breddas, en del kurvor rätas ut och troligen också att det blir ny vägdragning på vissa sträckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".