Skatt för miljoner missas

Samhället förlorar enorma summor varje år på grund av svartjobb, och det är allt vanligare att kriminella nätverk ligger bakom. I Uppsala län har Skatteverkets granskare under året spårat undanhållen skatt för 17 miljoner kronor.

Förra året polisanmälde Skatteverket närmare 500 personer i en speciell svartjobbsgransking mot kriminella nätverk. Och det här finns överallt, det säger Pia Bergman, rikssamordnare för Skatteverkets granskning av svartarbete och organiserad brottslighet:

– Vi har upptäckt svart arbetskraft över precis hela landet. Det finns ingen zon som är fri, det finns ingen bransch som är fri. Problemet är bara att det här är en så oerhört lönsam verksamhet, så även om vi tar mer pengar så finns det mer pengar att tjäna. 66 miljarder kronor försvinner varje år på grund av svart arbetskraft, säger Pia Bergman.

Sedan 2006 har Skatteverket specialgranskat svartjobb med koppling till kriminella nätverk som levererar svart arbetskraft och arbetar med falska fakturor. I granskningen följer utredarna penningströmmarna och hur pengar går in och ut på olika företags konton.

Fram till och med förra året utredde gruppen fler än 1000 företag och 1200 personer brottsanmäldes. Hundratals personer dömdes till fängelse och många fick fleråriga näringsförbud. I år har fler än 400 företag granskats och minst lika många företagare har anmälts.

Svartjobben försvårar för seriösa företag och påverkar samhället i stort, menar Pia Bergman.

– Om de styrs av kriminella gäng, vilket det till stor del görs, så kan det få konsekvenser att samhället styr mer åt korruption och blir mer odemokratiskt. Det här är allvarligt, säger hon.

Företagen har oftast sina säten i större städer där de kan vara anonyma, men verksamheten finns sen från norr till söder. I år har exempelvis en stor härva utretts i Mellansverige med flera stora byggföretag och där kommuner köpt svartjobb av företag som kontrollerats av Hells Angels:

– Det fattas politiska beslut om skatt som ska in, pengarna går sedan till offentlig förvaltning som sedan upphandlar svarta tjänster. Det är naturligtvis helt absurt, säger Pia Bergman, rikssamordnare på Skatteverket för granskingen av svartarbete och organiserad brottslighet.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".