Ortopedakut till Uppsala

Landstinget kommer att öppna en speciell ortopedakut i Uppsala på Samariterhemmet, som ska öppna första april. Förhoppningen är att minska väntetiden på Akademiska.

– Som patient kan man bara gå dit mellan klockan sju på morgonen och elva på kvällen. Det kommer finnas både ortoped och röntgen på plats, säger Ismail Kamil, folkpartistisk ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsstyrelse.

Det är de lättare ortopedifallen som landstinget vill ska söka sig till den nya akuten, t ex då man ramlat och stukat en arm eller ett ben. Det formella beslutet tas senare i januari av landstingets hälso- och sjukvårdsstyrelse, men politikerna har redan bestämt sig. Den nya ortopediska närakuten är ett led i ansträngningarna att få ner väntetiderna på Akademiska sjukhusets akutmottagning.

– Idén är alldeles utmärkt att ortopedpatienter som inte är så akut sjuka kan gå till en egen akutmottagning, säger avdelningschefen Kristina Lundmark på akuten på Akademiska sjukhuset.

Hur stor lättnad kommer det vara för er?

– Jättesvårt att säga. Jag tror att behovet av vård är omättligt. Öppnar du en eller flera andra akutmottagningar kanske vi kommer se en tillfällig avmattning, men sen kommer det ta fart igen, säger Kristina Lundmark.

– Här kan man definitivt bli sittande lite för många timmar, så jag tror på ett annat alternativ, säger en av de som i eftermiddags satt i väntrummet på akuten vid Akademiska sjukhuset.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista