Uppsala

Flyktingar i centrum

Lägenheter i centrala Uppsala kommer ersätta de flyktingbostäder i Storvreta som Uppsala kommun inte längre har nu efter årsskiftet.

– De flesta av de nya genomgångslägenheterna för flyktingar kommer ligga i centrum, säger fastighetsnämndens ordförande Lars-Gunnar Karlsson (M). 

Tidigare var planen att placera genomgångslägenheterna i Lövstalöt, men det är inte längre aktuellt. Det beror inte på de protester som förekommit utan att kommunen inte längre vill ha många genomgångslägenheter på samma plats, enligt Mohammed Hassan (FP), ordförande i arbetsmarknads- och utbildningnämnden i Uppsala.

– Vi måste få fram flera hyreslägenheter, så att genomgångsbostäderna fungerar precis som det är tänkt, alltså som just genomgångslägenheter. Fastighetskontoret har tidigare köpt lägenheter men det är inte en långsiktig lösning, för det blir inte den genomströmningen på bostäderna som vi har tänkt. Det är viktigt att vi sprider ut de här lägenheterna i hela Uppsala, så att vi inte bygger ett hus för det här i ett område som redan är segregerat, säger han till Upplandsnytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".