Bandyfinal spås gå back

Uppsala kommun lägger undan miljoner kronor för att täcka kostnaderna för SM-finalen i Bandy på Studenternas i år trots att målet är att det ska vara självfinansierat.

Kommunstyrelsen med den moderata ordförande Gunnar Hedberg beräknar att evenemanget även detta år kommer att gå back och förklarar det med lågkonjunkturen.

– Sponsorfrågorna är betydligt svårare nu än vad de har varit tidigare. Dessutom var det ju så att vi fick ett par tre tusen färre besökare på finalen. Det gjorde ju att vi 2009 fick ett underskott på 3.4 miljoner kronor, säger han.

Sen 1991 har SM-finalen i bandy avgjorts i Uppsala. För det mesta har det ekonomiska resultatet hamnat på plus minus noll, vilket också är målet. Men som Upplandsnytt tidigare har berättat så har bandyfinalen de senaste tre åren blivit till ett växande underskott. Det kommer även detta år att fattas pengar då bandyfesten är över tror kommunstyrelsen som igår bestämde sig för att lägga undan 2,8 miljoner kronor till det.

– Det är ju för att vi inte ska få några oplanerade bakslag, säger Gunnar Hedberg.

Men du har ju tidigare beklagat dig över att evenamanget gått med underskott de sensaste åren?

– Ja, vi hade ju under väldigt många år ett litet plus. Nu får vi den här förlusten och det är ju bara att acceptera den. Ska vi vara med och göra ett arrangemang som får väldigt mycket gratis reklam så får vi nog också vara beredda att lägga lite, förklarar han.

Uppsalas senaste avtal med Bandyförbundet om att arrangera finalen till 2012 blev dyrare än tidigare mycket för att Göteborg och Västerås var sugna att ta över kalaset. Det berättar nu Gunnar Hedberg.

– Det påverkade ju men vi försökte svara upp med intäkter motsvarande de kostnaderna.

Med facit i hand. Var det så bra att ta det dyra avtalet?

– Ja, utan det avtalet hade vi inte haft någon bandyfinal. Det tror jag Uppsalaborna hade blivit väldigt besvikna över. Vad vi inte kunde förutse var ju att den värsta lågkonjunkturen sedan 1920-talet skulle inträffa, säger han.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista