Tågförseningarna fortsätter

Det har varit stora problem i tågtrafiken idag och förseningarna ser ut att hålla i sig till i morgon bitti. Ett elfel på Uppsala central har gjort att ett av spåren är avstängt och dessutom har ett signalfel vid Storvreta stört tågtrafiken. Hur drabbas du?

Tålamodet börjar tryta hos flera resenärer:

– Jag blev försenad till en lektion 20 minuter. Eleverna fick sitta och vänta.

Hur tycker du att SJ, Upptåget och UL sköter det här?

– Ofta är det väldigt dålig information.

– Jag skulle åkt 13.43 och nu går tåget 14.57 eventuellt, men de förlänger hela tiden.

Hur drabbar det här dig?

– Jag kommer för sent till mitt jobb varje dag. Nu har det varit 7-8 dagar på två veckor och min chef börjar bli lite irriterad.

Det var vid niotiden imorse som en kontaktledning på spår 2 började lossna. Med ett spår avstängt har det blivit väldigt trångt för alla tåg som ska passera eller är på väg till eller ifrån Uppsala. Samtidigt har det varit ett signalfel vid Storvreta som stört trafiken norrut. Först trodde man att felen skulle vara avhjälpta nu under eftermiddagen - men så har det inte blivit.

Uppsalapendeln kommer vara 5-10 minuter försenad tror SJ just nu. Ulf Wallin är biträdande presschef på SJ:

– Enligt de beräkningar vi gör ska vi kunna hålla att tågen kommer iväg innan nästa kommer, men det här är prognoser. Vi kan inte lova någonting.

Felet med elförsörjningen på Uppsala central på ett av spåren har tagit längre tid att laga än man först trodde. Jonas Bengtsson är pressinformatör på Banverket:

– Vi har inte hunnit åtgärda det felet än, och vi har en ny prognos som säger klockan sju i morgon bitti.

Det är många fel på samma gång. Ska det behöva vara så här på vintern?

– Man kan inte bara skylla på vädret, det är fel som kan uppstå lite då och då. Det är tråkigt att det klumpat ihop sig i Uppland just idag.

Tågtrafiken mellan Uppsala-Norrköping via Sala har varit inställd sedan igår. Den trafiken kommer troligtvis igång igen i morgon, enligt Banverket.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Ann-Charlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".