Malin Eriksson

Oklart om flyttstädning

Hos Uppsalahem är det den nya hyresgästen som kontrollerar flyttstädningen när den tidigare hyresgästen flyttat ut. Det gör det svårt för den utflyttande att få rätt och bevisa att man städat ordentligt. Ett system som lett till mängder av kontakter med konsumentrådgivningen i Uppsala.

Malin Eriksson är en av dem som blivit ersättningsskyldig - fast hon tycker sig ha städat mycket noga:

-- Ja, det var bland annat att det låg en matrest i diskhon som vi absolut inte lagt dit själva och en minimal fläck på fläkten. Jag blev oerhört upprörd - och besviken, säger Malin Eriksson.

Uppsalahem är en flera hyresvärdar som avskaffat besiktning av flyttstäd. Istället bedöms städningen av den som flyttar in. Vid missnöje, besiktar Uppsalahem. Om det är smutsigt får den nya hyresgästen eller en städfirma betalt för att städa och den gamla hyresgästen faktureras.

Vad fakturan slutar på vet Malin Eriksson ännu inte, men efter en rad kontakter med Uppsalahem konstaterar hon att systemet gör det i princip omöjligt för henne att bevisa att hon städat - och hon får heller inte komma in och göra en kompletteringsstädning själv.

Hon får medhåll av May Strandberg som är konsumentrådgivare i Uppsala, som fått allt fler klagomål på det här från hyresgäster de senaste åren:

– Vad kan inte ha hänt då de där dagarna som den nya hyresgästen bott där. Här måste det till en personlig besiktning tillsammans med hyresgästen, säger May Strandberg, på Konsument Uppsala.

Från Uppsalahem får vi olika bud om vad som gäller. Först att man inte har resurser till städbesiktning vid de runt 200 flyttar som sker varje år. Sen att man infört att man kan boka en gratis städbesiktning - vilket hyresgästerna skulle ha informerats om.

Men det har varken Malin Eriksson eller konsumentrådgivningen hört talas om och det nämns heller inte på företagets hemsida.

Jag kontaktar Uppsalahem på nytt - och får via informationsavdelningen veta att någon sån städbesiktning inte finns.

Men så - slutligen ger Fredrik Holm, fastighetschef vid Uppsalahem, beskedet att man 2009 beslutade om kostnadsfria städbesiktningar - men att man varit dåliga på att informera om dom och att få nappat:

– Vi har inte informerat så tydligt om det hittills, utan det har mest skett muntligt till de hyresgäster vi träffat.

Som har frågat specifikt om det?

– Som har frågat, ja. Och nu ska vi också göra det skriftlig fortsättningsvis.

Malin Eriksson, hade du tagit erbjudandet om du vetat om att det fanns?

– Ja, med facit i hand så hade jag garanterat tagit erbjudandet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista