General hospital på Haiti. Foto: FN/Logan Abassi/AP

Till nödens Haiti

Nöden är enorm på Haiti och imorgon åker åtta stycken anställda inom sjukvården vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och medlemmar i Livets ords församling dit för att hjälpa till med sjukvård vid universitetssjukhuset i huvudstaden.

De åker alltså via Livets ord och kommer att samarbeta med Hoppets stjärna på plats. Bland dem narkosläkaren Anders Johansson och operationssjuksköterskan Birgitta Fjell, som båda arbetat i katastrofområden tidigare:
– I en katastrof har vi sett varje gång att man får lägga sig på en annan nivå. Man får göra det man kan på ett vettigt sätt för att hjälpa många, man kan inte timvis att göra stora saker, som vi vet hjälper för stunden, men kanske dör dagen efter, säger Anders Johansson.

Vad blir svårast tror du, Birgitta?
– Det är säkert kaos när vi kommer ner och innan man satt sig in i allt, kommer man säkert känna sig otillräcklig. Men de man kan hjälpa, det är det viktiga. Och det känns ju skönt att man gör någonting, hjälper någon, säger Birgitta Fjell.

En som redan är på Haiti är Petter Lambertz, en 36-åring från Uppsala som sedan ett antal år bor i Costa Rica. Hans pappa Göran Lambertz - tidigare justitiekansler, numera domare i högsta domstolen -  är stolt, men orolig:
– Han tänkte sig hjälpa till med handkraft och dela ut medicin och vattenreningstabletter han skaffat tillsammans med en kamrat.

Vad tänker du om hur det ska gå?
– Jag tänker ju på Petter förstås, hur det ska gå för honom och hoppas han kan göra nytta och att han kommer tillbaka säkert därifån. Men så tänker man ju på det förfärliga som hänt där, och hoppas att det inte ska bli förfärlig kaos – som det skulle kunna bli i värsta fall.

Ulla de Verdier
ulla.deverdier@sr.se
Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".