Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Följer Uppsala skollagen?

Göran Hedefalk.

Skolinspektionen ifrågasätter nu om barn- och ungdomsnämnden vid Uppsala kommun under våren verkligen kan erbjuda barnomsorg inom ramen för skollagen.

Jacob Holm, undervisningsråd vid myndigheten, berättar att kommunens tidigare svar inte har varit att anmärka på men att det nu finns anledning att titta närmare på det hela.

– Det framkom i media under hösten att kommunen inte kunde tillhandahåller plats för alla som sökte. Då fanns det anledning att öppna ett ärende, eftersom det här inte överensstämmer med den information vi fått tidigare från kommunen, säger Jacob Holm.

På torsdag eftermiddag formulerar barn- och ungdomsnämnden sitt formella svar till skolinspektionen. Förskolestrategen Göran Hedefalk har inför mötet tittat över situationen och menar att kommunen kan erbjuda platser enligt gällande regler.

– Som vi skriver i vårt yttrande så har vi säkrat tillgången i januari och februari, sedan finns det cirka 300 barn som är anmälda för mars-maj, där har vi cirka 200 platser till förfogande. Erfarenhetsmässigt från tidigare vårar så bedömer vi att det kommer att räcka, säger han.

Så ni räknar med att en tredjedel egentligen inte behöver plats?

– Vår bedömning är att om föräldrar inte får önskad plats så avstår de det erbjudande de får och väntar till augusti.

Tycker du då att ni tillgodoser föräldrarnas behov och önskan?

– Vi tillgodoser deras behov, men om vi tillgodoser deras önskan, det är just det som föräldrarna själva får bedöma, menar Göran Hedefalk, Uppsala kommuns förskolestrateg.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".