Familj kortar vårdtid

Vårdtiden för tidigt födda barn blir kortare om barnet får ha sin familj hos sig hela tiden under sjukhusvistelsen, enligt en ny studie. Men varför det är så vet man inte riktigt. Omvårdsforskaren Annica Örtenstrand vid Karolinska Institutet är en av forskarna bakom studien.

366 tidigt födda barn ingick i den här studien, och det visade sig att de barn som hade föräldrar närvarande dygnet runt i snitt kunde lämna sjukhuset fem dagar tidigare än de andra barnen. Skillnaden är alltså tydlig. Men hur förklarar man då egentligen att föräldrarnas närvaro är så betydelsefull?
- Vi kan inte riktigt förklara de här resultaten faktiskt. Vi har sett i samma studie att de tycks vara lite friskare, de som vårdas med föräldravård. Och det kan vara en del av förklaringen. Men det kan ju också vara så att föräldrarna blir tryggare och snabbare helt enkelt kan hantera barnen.

En annan förklaring som också tas upp i studien är det faktum att föräldrarna övervakar sitt barn på ett sätt som sjukvårdspersonalen inte gör, och kan på så sätt larma om problem till sjukvårdspersonalen. Det kan tyckas att föräldrarna helt enkelt utnyttjas som vårdepersonal. Men enligt Uwe Ewald, professor i vård av nyfödda barn vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, så vinner alla på att man låter föräldrarna delta mer i behandlingen av sina barn.
- På något sätt så är det så att de här stora organisationerna underskattar betydelsen av patientens eget inflytande och medverkan, i det här fallet föräldrarnas medverkan. De tror att allting ska göras utav oss, alltså vi som jobbar där, men det är bättre om man gör det i samarbete, säger Uwe Ewald.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".