Polisbilar på bevakningstur i Gottsunda höstas.

Svårt att åtala för oroligheter

Som vi berättat tidigare i Upplandsnytt väcktes ju inga åtal för våldsamt upplopp vid oroligheterna i södra Uppsala i höstas. I Göteborg och Malmö har man också tampats med stenkastning och bilbränder förra året, och inte heller lyckats åtala de som ligger bakom.

Vid oroligheter som hastigt blossar upp, är det otroligt svårt att efteråt peka ut vilka som ligger bakom och väcka åtal, säger Börje Aronsson vid Malmöpolisen.
- De har nycklar till alla fastigheter, springer ner i källare, kommer upp i andra uppgångar och byter kläder, så vi har väldigt svårt att komma fram där. Men det tycker jag är något positivt för den svenska rättsstaten istället för att man väcker åtal på lite lösa grunder.

Men hur hindrar man skadegörelse och våld, när unga tjejer och killar ser att man kan ställa till bråk, och komma undan med det? Lösningen är främst brottsförebyggande arbete, säger Martin Staxäng vid Göteborgspolisen, bland annat samtal med föräldrar och barn.
- Det finns många föräldrar som inte är uppdaterade på nyhetssändningar och varit helt ovetande om att det var så utbrett som det har varit, säger han.

Även i Malmös Rosengård har det lönat sig att prata med föräldrarna så fort en ungdom ses i kriminellt sällskap. Poliser och socialarbetare som talar arabiska åker då ut till familjerna, för att undvika språkförbistring. Man satsar också på täta besök i högstadieskolor. Där får de ta kål på många rykten som florerar om polisen. Men Börje Aronsson tycker inte nödvändigtvis att det viktigaste är att straffa den som kastar stenen, utan att komma åt källan till oroligheterna. Därför har man kartlagt vilka som ligger bakom. Det handlar om äldre killar med en kriminell livsstil och under hösten har man lyckats få ett 20-tal av dem fällda för annan kriminell verksamhet:
- De har velat markera revir, markera mot polisen. Vi vet att det är de som legat bakom och styrt ungdomarna, säger han.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".