SLU satsar på information

Sveriges Lantbruksuniversitet kommer att skapa 18 nya tjänster i bl a Uppsala för att förbättra universitetets kontakter med samhället.
Det är en följd av den utvärdering som nyligen gjorts av verksamheten på SLU och som pekade på att SLU var dåligt på att föra ut sin forskning och att synas i samhället.

-SLU kommer under året, förhoppningsvis till sommaren, utannonsera cirka 18 nya samverkanstjänster. Innehavarna ska vara vetenskapligt högt kvalificerade, docent- eller professorsnivå, säger Johan Schnürer, vicerektor på SLU i Uppsala.

De nya medarbetarna kommer dela sin tid mellan forskning och samverkan med näringar, företag och organisationer.

-Det kan vara direkta forskningssamverkansprojekt. Det kan vara att bidra med kunskapsöverföring på olika sätt. Det här är en alldeles ny sak i det svenska universitetssystemet, säger Johan Schnürer.

Den stora utvärdering som SLU:s ledning låtit göra av verksamheten på universitetet och som tagit ett år att genomföra, pekade också på att delar av SLU:s forskning är alltför fragmenterad över många olika små områden.

SLU har nu bestämt att satsa på fyra breda forskningsfält, Framtidens skog, Framtidens lantbruk, Människan i framtidens miljö och ett om framtida djurhälsa. Allt som allt satsar SLU på att i högre grad än tidigare finns mitt i samhället.

-Det här hoppas vi kommer stärka också vår finansiella bas. Att andra aktörer kommer att tycka att det är värdefullt att samverka med SLU och det kommer ge ökade resurser, säger Johan Schnürer på SLU.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista