Göran Lindberg. Foto:Polisen.

"Det här övergår allt"

Nyheten om att Uppsalas förre länspolismästare Göran Lindberg häktats misstänkt för grova sexbrott, fortsätter att väcka reaktioner. Lindberg var en av initiativtagarna till att Uppsala för några år sedan fick ett s k Barnahus för att ta emot barn som utsatts för bl a sexuella övergrepp.

Att Lindberg själv nu sitter häktad misstänkt för just den typen av brott har kommit som en chock för Folkpartiets Cecilia Wikström som också var engagerad för ett Barnahus i Uppsala:
- Jag känner honom som yrkesperson och en person som stod upp för kvinnors och barns rättigheter. Jag tror inte att jag varit med om något liknande i mitt liv. Jag har ändå varit med om en hel del i mitt arbete som präst och sett en hel del i politiken, men det här övergår nog allt.

Från officiellt håll har inga nya uppgifter om polisutredningen mot Göran Lindberg kommit i dag. Men enligt Aftonbladet ska bevisningen mot honom bl a bestå av en film som tagits på Stockholms centralstation och som ska visa då han lämnar över 5 000 kronor till en okänd flicka. Samma tidning skriver också att när det gäller hans eventuella koppling till ett påstått nätverk för sexkontakter så ska det enbart bestå av kontaktuppgifter till honom som påträffats hos en nu avliden man som enligt flera uppgifter ska ha varit hallick för prostituerade kvinnor. Göran Lindberg själv hävdar att han är oskyldig till anklagelserna mot honom.

Göran Lindberg satt nio år som polismästare i Uppsala, nio stormiga år. Många anställda vantrivdes med hans ledarskap, och två år efter att han tillträtt satte omkring hälften av länets polisstyrka, 197 personer, i protest ut en tidningsannons där de sökte nytt jobb. Omorganisationer som han genomförde trots personalens protester fick han en tid senare ta tillbaka eftersom de inte fungerade, och till slut gick det så långt att både polisstyrelsens ordförande och de tyngsta kommunalråden i kommunerna i länet krävde att Lindbergs förordnande inte skulle förlängas efter de första sex åren, trots det beslutade den dåvarande regeringen att förlänga med ytterligare tre år.

Det som fått många att reagera så starkt på den här händelsen är i hög grad just skillnaden mellan det Göran Lindberg agiterat för offentligt och det han nu påstås ha gjort. I en intervju i Radio Uppland som gjordes på hans sista arbetsdag som chef i Uppsala, för fyra års sen, så fick han frågan vad han hade för livsdröm:
- Min livsdröm är att vi ska leva i ett samhälle där kvinnor och män har lika mycket ansvar, skyldigheter och rättigheter.

En annan som upprörts är Gun Heimer som bland annat är föreståndare för nationellt centrum för kvinnofrid, och som föreläser om mäns våld mot kvinnor bland annat för poliser. Hon menar att det här innebär ytterligare en törn för förtroendet för polisen när det kommer till den här typen av frågor:
- Det är klart att det är väldigt sorgligt för alla brottsoffer och deras anhöriga om det är så att den som ska skydda människor, är kriminell och utför sexuella brott, säger hon. 

Vad innebär det för ert arbete?
- Det är väl viktigt att bolla tillbaka frågan till polismyndigheten. Vad gör man nu med det inre arbetet hos polisen? I Uppsala har vi haft en polis på familjevåldseneheten som är avsatt pga misshandel mot sin fru, och vi har nu en rättegång mot en SÄPO-polis, så det är ju inget ovanligt inom poliskåren. Det är ju väldigt viktigt att man rensar i eget bo. Vi vet ju att våra patienter runtom i Sverifge inte riktigt litar på poliser och det  här gör ju inte saken bättre.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".