Domherre. Foto: Hasse Holmberg.

Nu ska det räknas fåglar

Just nu pågår årets stora vinterfågelräkning. Det är Sverigre Ornitologiska förening som uppmanar alla att räkna alla fåglar som besöker deras fågelbord.

- Alla kan vara med, det är finessen. Även om man inte känner igen alla arter kan man vara med, säger Anders Arnell i Vendel som är en av de engagerade.

Räkningen pågår från idag till och med måndag. Det är femte gången den genomförs i Sverige och det handlar om att de som är med ska notera alla olika fågelarter som besöker fågelbordet och räkna av varje art. Förra året kom det totalt in rapporter om 759 490 fåglar och tanken är att fågelräkningen med tiden ska kunna användas för att se klimatets förändring. Anders Arnells fågelbord var välbesökt när vår reporter var där:
- Talgoxe och blåmes finns det flera här, typiska svenska vinterfåglar. Så sitter det en pilfink och tjattrar där borta i buskarna. Ska man få mycket fåglar vid sitt fågelbord måste man starta tidigt för att de ska förstå att det finns mat där, säger han.

Åsa Wistedt
asa.wistedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".