Unga väljer ut miljöer

Med mobiltelefon och internet som hjälpmedel ska Uppsalas unga invånare ta fram och välja ut 100 kulturmiljöer som de tycker är viktiga.
Vilka miljöer vill du bevara? Skriv här nedan:

 – Det är ju väldigt viktigt att även ungdsomsperspektiven lyfts in i olika sammanhang, framför allt då i planeringsarbetet. Den som förvaltar byggnader och miljöer som ungdom tycker är viktiga har ju givetvis en möjlighet att i sitt arbete lyfta in det som områden som uppskattas av inte bara vuxna utan också utav andra, säger Magnus Elfwendahl, som är stadsantikvarie på kulturkontoret.

Ett hundratal ungdomar i åldern 13-20 kommer att bjudas in till att ingå i det första steget med att ta fram ställen som de tycker bör k-märkas.

Med mobilen ska varje ungdom ta tre bilder på platser, ställen, byggnader, eller områden som de tycker är viktiga för dem. På internet ska sedan 100 kulturmiljöer röstas fram.

På en bänk i en av Uppsalas centrala gallerior sitter Hanna 16 år med vänner och hon vet vad hon skulle fota:

 – Plattan i Svavagallerian. Det är där man sitter och väntar på bussen, säger hon

 – Jag tycker de ska bevara Gamla Uppsala kyrka. Den är fin och ska vara där, säger Robin.

 – Jag tycker Slottsbacken, säger Heivi som sitter bredvid, det är där man brukar vara och det är fint där. De två vännerna håller med om det förslaget.

Förslaget kommer från kulturkontoret och baseras på kommunens mål att ha ett barn- och ungdomsperspektiv i sina beslut. Resultatet av de ungas k-märkning blir en bok och som sedan ska finnas med i kommunens arbete berättar Magnus Elwendahl.

 – Framförallt de som håller på med samhällsplanering och sen förhoppningsvis vara något som tilltalar ungdom och som finns hemma i deras hem, säger han.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista