Test visar strokerisk

Med ett enkelt test kring snabbhet, visuell överblick och att ha flera bollar i luften, så visar Uppsalaforskare att man kan se samband med att få blodpropp i hjärnan.

Ju långsammare testet gick desto högre var risken. Det sambandets sågs när man lät nära tusen 70 åriga män i Uppsala göra testet, och sen följde dom i nästan femton år för att se vilka som fick hjärninfarkt. Det handlar om att göra som småbarn gör i målarböcker, dra streck från siffran 1-2-3-4, och när man sen också blandar in bokstäver, så blir det från 1 till A, från A till 2, till B, till 3 till C osv.
- Vad vi tror påverkar det som är grunden till att man får ett dåligt resultat, är små kärlskador i de djupare delarna av hjärnan, säger Bernice Wiberg, som är forskare och strokeläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Om man gör testet och det tar längre än fyra minuter. Vad ska man göra då?
-
Då bör man ta kontakt med sin husläkare, och det man då ska titta på är blodtrycksnivån, om man har diabetes eller inte, det är blodfetterna, det är rökningen. Det vill säga de traditionella riskfaktorerna för hjärt-kärl sjukdomar.

Men hur mycket kan det här testet bidra till?
-
Det visar sig att även när vi justerar för de traditionella riskfaktorerna var det ändå ett klart samband, så testet har så att säga betydelse i sig, säger Bernice Wiberg, huvudförfattare bakom studien och strokeläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Annika Östman
annika.ostman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".