Stefan Eriksson. Foto: Scanpix

Vill frias för utpressning

I dag ska den så kallade Uppsalamaffians tidigare ledare Stefan Eriksson upp i hovrätten. Han vill bli friad från utpressningsmisstankar. Och den man som tidigare pekat ut Stefan Eriksson som en av dom som hällt bensin över honom och hotat tända på om dom inte fick en halv miljon kronor – har nu ändrat sin berättelse.

I somras stod Stefan Eriksson åtalad för fem fall av inblandning i grov utpressning. Men han dömdes bara för bensinfallet, efter vittnesmål av den man som hade hotats.
Domen blev 1,5 års fängelse för bland annat försök till grov utpressning och grovt olaga hot.

Men nu har den här mannen alltså gjort klart att han inte kommer att peka ut Eriksson i hovrätten. Han hävdar att han känt sig pressad i både polisförhören och tingsrätten att ljuga om Stefan Erikssons inblandning.

Just hans berättelse är det starkaste beviset, utan det kan Eriksson frias för utpressningen. Den ansvariga åklagaren – Bodil Bassmann – har inte velat låta sig intervjuas före rättegången, men hon säger till Upplandsnytt att hennes motdrag då blir att åberopa de gamla förhören, som hon är övertygad om är den sanna versionen.

Hon säger också att det är svårt att veta – men att mannen kan ha påverkats att ändra sig – möjligen genom hot. Redan i tingsrätten kämpade åklagarna med att få dom ska ha råkat ut för Stefan Eriksson med kumpaner – att ställa upp.

– Vi hade ju problem i det här målet i och med att så många av målsägandena inte ville vara med. Vissa av dem som medverkade fick vi hämta vissa med hjälp av polis. Så det är klart att vi fick ett svårt läge, sa åklagaren Bodil Bassmann i somras.

Båda sidor överklagade delar av tingsrättsdomen. Stefan Eriksson har hela tiden hävdat sin oskuld.
– De här påståendena om brott på grund av det och det är rena fantasier, har Stefan Eriksson sagt i Uppsala tingsrätt.

Hovrättsrättegången pågår till den 18 februari.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".